Herbata ziołowa nazywana jest także naparem. W wielu przypadkach spożywana jest jako lek, jednak wśród nas znaleźć można także fanów jej smaku i aromatu. Ziołowa herbata stosowana jest nie tylko do picia, ale także do użycia zewnętrznego w formie kompresów, nasiadówek czy do przemywania określonych miejsc. Bardzo często w ten sposób wykorzystywana jest herbata ziołowa rumiankowa, która ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Napar w zależności od jego rodzaju może wpływać na różne aspekty zdrowia człowieka. Popularna herbata ziołowa na trawienie to mięta lub rumianek, herbata ziołowa na sen to melisa lub chmiel, herbata ziołowa na zaparcia to z kolei korzeń rzewienia lub liść senesu. Jako herbata ziołowa na wątrobę doskonale sprawdzi się napar z liści czerwonej herbaty. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się herbata ziołowa czystek, która doskonale wpływa na układ krwionośny oraz łagodzi reakcje alergiczne organizmu.
Chorując przewlekle lub przyjmując stale leki, warto skonsultować się z lekarzem przed przyjmowaniem określonych naparów, by mógł on ocenić, czy nie występują przeciwwskazania do picia ich. Herbata ziołowa w ciąży również powinna być stosowana z rozwagą, ponieważ wiele z ziół, zwłaszcza w nadmiarze, może negatywnie wpływać na płód.
Sposób przygotowywania ziołowej herbaty zależy od jej rodzaju, jednak zazwyczaj wykorzystuje się łyżkę suszu na 200 – 250 mililitrów wody. Czas zaparzania to zazwyczaj maksymalnie 15 minut. Do przygotowywania naparu warto wykorzystać specjalne akcesoria do herbaty. Dzięki nim możliwe będzie przygotowanie smacznej, klarownej herbatki.
Doskonałym miejscem do kupowania wysokiej jakości ziołowych herbat jest sklep zielarski, jak i apteki. Szeroki wybór produktów dobrej klasy można znaleźć także bez wychodzenia z domu, w sieci, np. w serwisach ogłoszeniowych jak nasz. Lepszym wyborem będzie herbata ziołowa liściasta, a nie ekspresowa w torebkach. Zazwyczaj stanowi jednak droższe rozwiązanie.