Zielona herbata to aktualnie jeden z jej najbardziej popularnych rodzajów. Do jego przygotowywania wykorzystuje się liście herbaty chińskiej Camellia sinensis, które poddano słabej oksydacji. Na rynku można znaleźć jej wiele rodzajów, które różnią się od siebie smakiem i aromatem. Stanowi doskonały zamiennik często pitej w Polsce czarnej herbaty.
Warto wiedzieć, że zielona herbata ma właściwości, które wpływają doskonale na zdrowie człowieka. Są to przede wszystkim hamowanie rozwoju niektórych neurodegeneracyjnych chorób, nowotworów i zaburzeń w pracy układu krwionośnego. Może także wspomóc terapię stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz cukrzycy. Ogromnym hitem jest zielona herbata na odchudzanie – dowiedziono, że może mieć wpływ na przyspieszenie metabolizmu. Pozwala także, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, na spowolnienie starzenia się oraz poprawę procesów immunologicznych, które zachodzą w ludzkim organizmie. Doskonale poprawia pracę mózgu i układu nerwowego. Za najbardziej wartościową uważana jest herbata zielona liściasta.
Mimo swoich prozdrowotnych właściwości zielona herbata w ciąży powinna być spożywana w umiarze. Ponadto ze względu na bardzo wysoką zawartość kofeiny (dwukrotnie więcej niż kawa) nie zaleca się, aby była pita zielona herbata na noc.
Wyjaśniliśmy już, czym jest i jakie właściwości ma zielona herbata. Jak ją parzyć, by była wartościowa? Przygotowywanie herbaty to proces, który dla wielu jej smakoszów stanowi swego rodzaju rytuał. Przydatne bywają akcesoria do herbaty, ponieważ herbata zielona powinna być zaparzana w dużym dzbanku lub „zaparzaczu”, by jej liście mogły swobodnie się rozwijać. W zależności od gatunku woda powinna mieć temperaturę od 60°C do 90°C. W wielu przypadkach optymalny czas parzenia to 1 – 3 minuty.