Czarna herbata jest najpopularniejszym rodzajem wśród herbat spotykanych w większości domów. Od herbaty żółtej, białej, czy zielonej różni się stopniem utlenienia, który jest w jej przypadku wyższy. Pijąc ją, można również zauważyć, że posiada bardziej wyrazisty smak. Ponadto herbata zielona w ciągu roku przechowywania traci smak, podczas gdy walory czarnej herbaty są niezmienne przez kilka lat. Znane są dwie główne odmiany tego gatunku – chińska odmiana drobnolistna oraz odmiana assamska o dużych liściach. Krajami, w których produkowana jest herbata czarna liściasta, są przede wszystkim Chiny, Sri Lanka, Indie, Kenia, Malawi, Indonezja, Argentyna, Turcja oraz Wietnam.
Proces powstawania czarnej herbaty składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest zbiór liści z krzewów herbacianych, następnie ma miejsce więdnięcie, skręcanie, fermentacja, suszenie, a na końcu sortowanie liści. Nazwy odmian czarnej herbaty związane są z nazwami rejonów jej uprawy, w związku z czym herbata Yunnan uprawiana jest w Chinach, w prowincji Junnan, herbata Assam pochodzi ze stanu Asam w Indiach, a uprawy herbaty cejlońskiej mają miejsce na wyspie Cejlon.
Istotną kwestię stanowią niezwykłe właściwości czarnej herbaty. Dzięki dużej zawartości flawonoidów hamuje ona rozwój bakterii w układzie pokarmowym, a także wspomaga trawienie. Ponadto zaparzone liście czarnej herbaty działają kojąco na dolegliwości skórne, takie jak trądzik, opuchlizna wokół oczu, czy oparzenia słoneczne.
W Polsce czarną herbatę pije się na wiele różnych sposobów, często dodajemy do niej miód, cytrynę lub mleko. Wielu osobom smak czarnej herbaty z różnymi dodatkami kojarzy się z dzieciństwem. Jeśli chodzi o przeciwwskazania do picia tego naparu, to warto pamiętać, że czarna herbata w ciąży nie jest zalecana, lepszym wyborem będzie w tym okresie herbata owocowa.