Herbata: czarna, zielona, biała, czerwona, ulung... ich wybór w herbaciarniach, sklepach oraz w sieci jest ogromny. Warto wiedzieć, że na ich bazie mogą powstawać wspaniałe napoje herbaciane. Doskonale sprawdzają się jako alternatywa dla słodkich napojów gazowanych. W wielu przypadkach są lepszym i zdrowym napitkiem, jednak warto dokładnie sprawdzić, jaki skład ma wybrany napój herbaciany kupowany w sklepie. Kwestia ta dotyczy także napoju herbacianego granulowanego, kory od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród naszych rodaków.
Oprócz butelkowanego picia wysokiej klasy, napoje herbaciane można zamówić w punktach gastronomicznych oraz przygotować w domu. Jednym z najpopularniejszych w ostatnich czasach jest napój herbaciany bubble tea. Przygotowywany jest on na bazie dowolnej herbaty, syropów owocowych lub mleka. Napój podaje się ze specyficznymi kuleczkami o różnych słodkich smakach (zazwyczaj owocowych), które najczęściej przygotowywane są z tapioki. Można kupić je gotowe lub zrobić samodzielnie. Czasem napój wzbogacany jest o owoce, galaretki lub bitą śmietanę, jednak nie jest to popularna praktyka. W kwestii światowych „nowinek” w Polsce bardzo często sięgamy też po napój herbaciany kombucha. Powstaje on na skutek procesów fermentacji herbaty i cukru, przez co cechuje go unikatowy słodko-kwaśny smak.
Fani różnorodnych napitków na bazy herbaty powinni także sprawdzić, czy posmakuje im czeski napój herbaciany o smaku rumu, który dodaje się do wcześniej przygotowanego naparu. Zazwyczaj serwowany jest na ciepło. Wiele osób rekomenduje dodanie go do rozgrzewającego napoju herbacianego, czyli tzw. zimowej herbaty. Doskonale komponować będzie się z: cytrusami, suszonymi owocami, jabłkami oraz miodem. Producent podkreśla jednak, że napój herbaciany od naszych popołudniowych sąsiadów można spożywać także jako dodatek do zimnego naparu – smakuje równie smacznie. Najlepiej szukać go w sklepach z regionalnymi czeskimi produktami oraz w sieci. W naszych marketach oraz dyskontach jest dość trudno dostępny.