Czerwona herbata to cieszący się popularnością napar, który polecany jest wielu osobom ze względu na swoje właściwości. Przede wszystkim jednak należy zaznaczyć, że wyróżnia się trzy rodzaje tej herbaty: Pu-erh, Puszong, Oolong. Różnica między nimi polega głównie na długości fermentacji napoju, nie mniej wszystkie należą do herbat półfermentowanych.Najbardziej popularnym rodzajem jest czerwona herbata Pu-erh.
Herbaty czerwone, podobnie jak inne odmiany, w tym herbata biała czy zielona, zawierają w sobie alkaloidy (teinę, teobrominę), które powodują, że mają one działanie pobudzające. Ponadto czerwona herbata posiada właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Picie tego naparu wpływa na usuwanie toksyn z organizmu poprzez działanie moczopędne, wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, wspomaga koncentracje i sprawność umysłową, ma działanie uspokajające i łagodzące skutki spożycia alkoholu.
Bardzo często poleca się czerwoną herbatę na odchudzanie. Najlepsze działanie pod tym względem wykazuje odmiana Pu-erh, która wspomaga perystaltykę jelit i przemianę materii – głównie trawienie i metabolizm tłuszczów. Najlepiej jest spożywać ją od razu po posiłku.
Również polecana jest czerwona herbata w ciąży, gdyż pomaga pozbyć się problemów związanych z mdłościami oraz niedoborem żelaza. Ponadto jej uspokajające działanie sprawia, że warto pić ją wieczorem, przed zaśnięciem, aby nocny wypoczynek był lepszej jakości. Także podczas karmienia piersią nie ma żadnych przeciwwskazań do picia czerwonej herbaty.
Duże znaczenie ma również sposób przygotowania czerwonej herbaty. Napar ten powinien być przygotowywany przy użyciu wody o temperaturze nieprzekraczającej 90 stopni Celsjusza. Na 200 ml wody wystarczy jedna łyżeczka suszu.