Praca kelnera związana jest z przyjmowaniem zamówień w punktach gastronomicznych, wydawaniem posiłków oraz rozliczaniem klientów. Na tym stanowisku zatrudniane są zarówno osoby bez wiedzy i doświadczenia, jak i profesjonalni kelnerzy, którzy ukończyli szkoły lub studia z kierunkiem hotelarskim, a także szkoły gastronomiczne – wymagania zależą w głównej mierze od standardu lokalu.
Przez pracodawców oferowana jest praca dla kelnerów na stałe oraz dorywczo. W pierwszym przypadku konieczne jest posiadanie podstawowej wiedzy kulinarnej, bez której niemożliwe jest doradzanie klientom w kwestii doboru potraw oraz objaśnienia sposobu ich przygotowania.
Ponadto od kelnerów wymaga się, aby byli punktualni, odpowiedzialni, potrafili pracować w zespole oraz pod presją czasu, a także odznaczali się komunikatywnością i wysoką kulturą osobistą w rozmowach z gośćmi. Pracodawcy zwracają również uwagę na aparycję potencjalnych kandydatów, dlatego w tym zawodzie bardzo ważne jest dostarczenie CV ze zdjęciem. Natomiast podstawowym warunkiem do uzyskania posady kelnera jest posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej, bez której nie można pracować w branży gastronomicznej.
Średnie zarobki kelnerów wynoszą 2 300 zł, przy czym ich wysokość zależy od prestiżu lokalu i wiedzy wymaganej od pracowników. Ponadto dodatkowym źródłem wynagrodzenia są napiwki od gości restauracji.