Osoby pracujące na stanowisku pomocy kuchennej zajmują się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni, takich jak utrzymywanie porządku czy przygotowywanie elementów potrawy pod okiem kucharza. Do obowiązków pomocy kuchennej należy m.in. zmywanie naczyń oraz czyszczenie sprzętów, zabezpieczanie produktów spożywczych przed zepsuciem, przygotowanie miejsca pracy dla kucharzy. Praca ta jest również związana z wykonywaniem poleceń kucharzy, polegających np. na obieraniu i krojeniu warzyw oraz owoców, rozbiorze mięsa czy na porcjowaniu potraw.
Aby zostać pomocą kuchenną czy pracować na zmywakunie jest wymagane żadne kierunkowe wykształcenie ani doświadczenie. Podstawowym warunkiem pracodawców gastronomii jest najczęściej posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Często do tego zawodu zgłaszają się praktykanci oraz uczniowie szkół gastronomicznych, którzy w ten sposób zdobywają wiedzę oraz nowe umiejętności. Może to być praca dorywcza lub na pełen etat, ponadto związana jest często z pracą od wczesnych godzin porannych lub do późnych godzin nocnych – pomoc kuchenna musi przygotować kuchnię do pracy oraz posprzątać ją po wyjściu gości.
Pomoc kuchenna oraz osoby pracujące na zmywaku najczęściej zarabiają najniższą krajową. W dobrze prosperujących restauracjach mogą liczyć na premie oraz na awans.