W kawiarni znajdą pracę barmani, kucharze, kelnerzy. Czy to wszyscy pracownicy? Kto jeszcze znajdzie w niej zatrudnienie? Jakie umiejętności musi posiadać?
- Praca w gastronomii
- Barista - specjalista od parzenia i podawania kawy
- Kelner do kawiarni
- Czy barman jest potrzebny w kawiarni?
- Kucharz do kawiarni
Praca w gastronomii
Pod pojęciem pracy w gastronomii i cateringu kryje się wiele obowiązków, które związane są z różnymi stanowiskami. Warto wiedzieć, że zarówno przygotowywanie posiłków, jak i obsługa klienta w lokalach gastronomicznych należy do dość trudnych zajęć. Przede wszystkim związane są nie tylko z posiadaniem określonej wiedzy, umiejętności, cech charakteru, ale i z pracą w stresie, dość ciężką, narażoną na krytykę ze strony klientów. Tak barman, kucharz, kelner, jak i pozostali pracownicy lokali gastronomicznych: kawiarni, restauracji, pubów, muszą liczyć się z tym, że zajęcie to nie należy do najłatwiejszych. Z drugiej strony – wiele osób się w tym odnajduje. Sprawdźmy, kto znajdzie pracę w kawiarni i jakie umiejętności musi posiadać.
Barista - specjalista od parzenia i podawania kawy
Dzisiaj w każdej szanującej się kawiarni musi pracować barista. Ktoś powie, że przecież nie jest sztuką zrobić dobrą kawę, zwłaszcza, jeśli posiada się na wyposażeniu profesjonalny ekspres. Nic bardziej mylnego.
Jeśli kawa w lokalu ma być serwowana w należyty sposób, powinien ją przygotować właśnie barista. To specjalista od jej parzenia. Ma rozległą wiedzę na temat gatunków kaw, wie jak je należy przygotować, by wydobyć z nich to, co najważniejsze. Wie też, jak właściwie dobierać proporcje składników, a także jakie produkty ze sobą łączyć, tyczy się to np. mleka, syropów.
Co więcej, dobry barista zna różne metody parzenia. Dzięki temu jest w stanie przygotować kawę tak, by spełnić oczekiwania klienta. Barista musi umieć również zrobić kawy artystyczne, tak więc warstwowe, z dodatkami, zdobieniami na piance.
To nie wszystkie obowiązki i umiejętności osoby zatrudnianej na takie stanowisko. Barista musi umieć również zadbać o sprzęt, jakiego używa do swojej pracy. Zarówno czyścić go, jak i serwisować. Musi też wiedzieć, jak dobrać produkty do kawy, nadzorować ich zamówienie, dostawę, magazynowanie.
Kelner do kawiarni
Sam barista w kawiarni nie wystarczy. Potrzebny jest też kelner, który będzie odpowiedzialny za profesjonalną obsługę klientów od momentu ich wejścia do lokalu aż do momentu, aż go opuszczą. To on powinien powitać gości, wybrać dla nich stolik, przedstawić menu i pomóc w wyborze, przyjąć zamówienie i odpowiednio je zrealizować. Ważne jest, by kelner umiał właściwie podać zamówienie. Tyczy się to zarówno właściwego czasu, jak i sposobu serwowania.
Kelner powinien sprawować ciągły nadzór nad klientami, być na ich każde wezwanie. Na koniec przestawić rachunek, przyjąć zapłatę i właściwie pożegnać, by z chęcią wrócili w dane miejsce. Co więcej, to do kelnera należy przygotowanie lokalu na przyjście gości. Zawiera się w tym nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołów.
W związku z bliskim kontaktem kelnera z gośćmi, wymagana jest od niego wysoka kultura osobista, ogłada towarzyska i komunikatywność. Nie może kelner mieć problemów z nawiązywaniem kontaktów. Musi być pozytywnie odbierany przez gości. Często to od niego zależy to, jak lokal będzie odebrany przez odwiedzających i czy do niego powrócą. Nawet, jeśli jest to nie wykwintna restauracja, a kawiarnia.
Czy barman jest potrzebny w kawiarni?
Wiele osób zastanawia się, czy w kawiarni potrzebny jest barman. Wiele zależy od tego, jak szeroki wachlarz usług ma mieć lokal. Najczęściej barman przygotowuje różnego rodzaju napoje i zajmuje się też obsługą klientów. Może się zdarzyć, że w niewielkiej kawiarni będzie pełnił rolę baristy i kelnera.
W takiej sytuacji będzie musiał nie tylko odpowiednio dobierać składników do napojów alkoholowych i bezalkoholowych, znać przepisy i różne techniki przygotowywania napojów, ale także wykazywać się własną inwencją w modyfikowaniu lub tworzeniu autorskich mieszanek.
Co więcej, musi zaopatrywać lokal we wszystkie niezbędne produkty najlepszej jakości, nadzorować ich odpowiednie magazynowanie.
Bardzo często barman pełnić musi również rolę kelnera – doradzać w wyborze napoju. Właśnie dlatego musi być otwarty, śmiały i lubić pracę z klientem. Nie można zapomnieć o cechach takich jak kultura osobista, umiejętność prowadzenia rozmów z każdym gościem, tworzyć mu komfortową atmosferę.
Kucharz do kawiarni
W sytuacji, gdy kawiarnia chce rozszerzyć swoją ofertę o posiłki przygotowywane na miejscu, musi zatrudnić kucharza. To on ma wiedzę odnośnie właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, atrakcyjnego wizualnie serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Musi więc mieć ogromną wiedzę, ale i doświadczenie. Dobrze, gdy rozwija się w swoim fachu. Chce wymyślać i tworzyć nowe potrawy, modyfikować je i nowatorsko dekorować.