Gastronomia to branża, w której nie powinno się narzekać na brak zatrudnienia. Nowi pracownicy są wciąż poszukiwani i to na bardzo wielu różnych stanowiskach. Kto może znaleźć zatrudnienie w gastronomii? Gdzie szukać ofert pracy i co warto wiedzieć zanim podejmie się decyzję o pracy w tej branży?
- Gdzie szukać ofert pracy dla branży gastronomicznej?
- Jakie stanowiska w branży gastronomicznej są poszukiwane?
- Jakie wykształcenie potrzebne jest w gastronomii?
- Co jest konieczne do podjęcia pracy w gastronomii?
- Jakie problemy wiążą się z pracą w gastronomii?
- Czego uczy praca w gastronomii?
Gdzie szukać ofert pracy dla branży gastronomicznej?
Przyznać trzeba jedno – szukając pracy, bardzo często można się natknąć na oferty w jakiś sposób powiązane z branżą gastronomiczną. Restauracja, bary, kawiarnie, cukiernie, piekarnie i wiele innych miejsc, gdzie można dobrze zjeść czy napić się. Zdecydowanie tego nie brakuje, choć rzecz jasna, należy także umieć odpowiednio szukać. Z pewnością obecnie jest to zadanie zdecydowanie prostsze, ponieważ w internecie można znaleźć wiele ofert związanych w pracą z gastronomii i nie tylko.
Przede wszystkim są to strony i serwisy przeznaczone do poszukiwania pracy w różnych branżach, ale wybór jest zdecydowanie większy. Na Sprzedajemy znajduje się kategoria związana z ofertami pracy, która następnie podzielona jest według popularnych branż, a wśród nich można znaleźć także i oferty pracy związane z gastronomią.
Gdzie jeszcze można szukać pracy w tej branży? Kawiarni, cukierni czy restauracji nie brakuje, często oferty pracy wystawiane są w lokalach (np. wisząca kartka), dzięki czemu o szczegółu można dopytać się bezpośrednio u pracodawców. Dochodzi jeszcze rzecz jasna poczta pantoflowa, a także poszukiwania przez portale społecznościowe czy urzędy pracy.
Jakie stanowiska w branży gastronomicznej są poszukiwane?
Nie ma tutaj jakiejś szczególnej grupy, która byłaby najbardziej poszukiwania. Z pewnością jeżeli chodzi o oferty, których można spotkać najwięcej będą wiązać się z pracami sezonowymi, a w wielu restauracjach pracownicy wymieniają się na tyle często, że niemal bez przerwy potrzebni są kelnerzy czy kucharze. Dodatkowo często można znaleźć oferty związane z pomocą kuchenną, piekarzami czy cukiernikami.
Z innych stanowisk branży gastronomicznej warto wymienić także barmanów, do pracy w barze, czy baristów w przypadku kawiarni. A co z lodziarniami? Tutaj również praca często jest poszukiwania, choć zazwyczaj ograniczona jest przez pory roku – największe zapotrzebowanie jest wiosną i latem, z kolei jesień i zima są okresami zamkniętymi i rzadko która lodziarnia wówczas działa. Prac sezonowych w gastronomii zresztą nie brakuje, co widać szczególnie w miejscowościach turystycznych, gdzie na ulicach, w parkach czy na plażach widoczne są budki z jedzeniem praktycznie na każdym kroku.
Jakie wykształcenie potrzebne jest w gastronomii?
To zależy, czy chcesz wiązać się z tą branżą na dłużej, czy raczej myślisz o pracy tylko na sezon czy dwa. Żeby zostać kelnerką czy pomocą kuchenną, żadne szczególne wykształcenie nie jest potrzebne, barista czy inny pracownik restauracji nie mają tego wymogu. Nawet pracując w piekarni nie jest konieczne wykształcenie w kierunku piekarza, ale jeżeli myślimy o gastronomii na poważnie, jak najbardziej możliwe jest zdobycie odpowiednich kwalifikacji przez szkolenia i kursy.
Pracodawcy zazwyczaj nie wymagają doświadczenia, ani znajomości zawodu, najczęściej przyjmując pracowników na przyuczenie, jednak jeżeli ktoś skończył szkołę o kierunku gastronomicznym, przeszedł kurs barmański, baristyczny czy nawet kurs managera gastronomii, wówczas nasze szanse znacząco rosną. Co więcej, pozwala to nam także na dłuższe związanie się z tą branżą, a także konkretnym zawodem. Przecież dobry piekarz czy cukiernik są na wagę złota, a zawody niejednokrotnie traktowane są niemal jak sztuka (spójrzcie tylko na te wszystkie pięknie zdobione torty, które są wynikiem wiedzy i doświadczenia).
Co jest konieczne do podjęcia pracy w gastronomii?
Jak już zostało wspomniane, doświadczenie czy wykształcenie w danym kierunku nie jest wymagane, choć jak najbardziej przydatne. Można tutaj jednak albo zdobyć doświadczenie przez pracę, albo dodatkowo się douczyć przez szkolenia – to pozostaje tylko i wyłącznie naszym wyborem. Jednak to, co w gastronomii jest bezwzględnie wymagane ma związek z samą pracą, a konkretnie z kontaktem z żywnością.
Przyszły pracownik musi przedstawić pracodawcy książeczkę Sanepidu, co istotne – musi to być aktualna książeczka z wynikami badań sanitarno-epidemiologicznych. Jest to wymaganie, którego zapis można znaleźć w przepisach bezpieczeństwa żywności i żywienia, w art. 59 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku. Ten szczególny dokument jest potwierdzeniem, że nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, by mieć bezpośredni kontakt z żywnością, którą następnie przekazuje się innym osobom.
Jakie problemy wiążą się z pracą w gastronomii?
Zostało już wspomniane, że ofert pracy w gastronomii nie brakuje i raczej nigdy brakować nie będzie, dlaczego tak jest? Przede wszystkim największym problemem tej branży jest duża rotacja pracowników. Oczywiście wszystko będzie zależało od danej firmy i podejścia pracodawcy. Nie jest to jednak praca łatwa i przyjemna, często zmianowa, do tego za niewielką stawkę. Wiele osób może być tym zniechęconych. Do tego praca z klientami bywa trudna, bo i ludzie są różni. To sprawia, że choć pracy jest dużo, to chętnym na jej podjęcie już nie tak wielu.
Praca w gastronomii wiąże się często z dość dużym wysiłkiem fizycznym – to spędzanie całego dnia na nogach, obsługiwanie klientów, chodzenie po lokalach. Wszystko jednak będzie zależało od tego, jakie mamy wykształcenia i o jakie stanowisko będziemy się ubiegać. Dobry kucharz czy cukiernik może liczyć na lepszą pensję i warunki, do tego także na umowę o pracę, która w tej branży jest niestety rzadkością.
Czego uczy praca w gastronomii?
Każda praca czegoś nas uczy, a zdobywając doświadczenie, można tym samym zdobyć także nowe umiejętności i wiedzę, które przydatne są w różnych aspektach życia. Czego uczy nas więc praca w gastronomii? Pierwsze co można wymienić to „cierpliwość”. Praca z ludźmi bywa trudna, a czasem zdarzają się naprawdę trudni klienci – cierpliwość i umiejętność panowania nad sobą i swoimi emocjami to podstawa.
Jak praca z ludźmi, to także wiązać się to będzie z umiejętnością tworzenia kontaktów z innymi. Jeżeli jesteś dobry w tym, co robisz i potrafisz nawiązać kontakt z klientem, zawsze może się trafić coś ekstra dodatkowego. Poza tym, każdy lokal czy zakład pracy ma pewne zasady działania, standardy czy reguły, w których funkcjonuje. Pracując w gastronomii, na pewno nauczymy się elastyczności oraz umiejętności dopasowywania się do otoczenia.