Nie jest to jednak zamknięty katalog tego typu artykułów spożywczych. Jakie jeszcze stosowane są produkty sypkie w kuchni? Przede wszystkim jest to makaron pełnoziarnisty oraz pszenny, który dla wielu z nas stanowi świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad. Jakie rodzaje makaronu znaleźć można w sprzedaży? Do najpopularniejszych zalicza się: spaghetti, tagliatelle, fusilli, penne, conchiglioni, pappardelle i lasagne. W sieci odszukać można mnóstwo przepisów na makaron, zarówno prostych, jak i wyszukanych i zaskakujących.
Kolejnymi z niezwykle często spotykanych w naszych domach produktów sypkich są bułka tarta oraz wszelkiego rodzaju panierki, np. panko. Doskonale sprawdzają się do smażenia lub pieczenia różnych mięs i owoców morza. Wykorzystywane są także z masłem jako dodatek do gotowanych albo duszonych warzyw.
Szerokie zastosowanie do wielu typów dań wytrawnych oraz słodkich ma żelatyna. Często stosowana jest ta w proszku, zastosowanie może mieć także agar będący jej wegańskim odpowiednikiem. W kwestii słodyczy warto wspomnieć o kakao, budynkach oraz kisielach.
Na samym końcu należy zaznaczyć, że coraz częściej otwieramy się na nowości i kupujemy produkty sypkie, które jeszcze kilka lat temu nie były często wykorzystywane w naszej diecie. Zalicza się do nich m.in.: otręby, komosę i soczewicę, tapiokę idealną do przygotowania bubble tea oraz deserów, kukurydzę do popcornu, babkę płesznik i inne superfoods wpływające doskonale na nasze zdrowie czy płatki drożdżowe, które poprawiają walory smakowe wielu potraw, zwłaszcza wegańskich, jak i mogą je zagęszczać.