Musli najczęściej spożywane jest na śniadanie, to pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musimy zjeść pożywne śniadanie, jeśli chcemy zachować energię na cały dzień. W takim przypadku dobrze sprawdzą się płatki musli, które pochodzą ze Szwajcarii, w 1906 roku musli wymyślił szwajcarski lekarz, by stworzyć pożywne śniadanie dla pacjentów szpitala. Tradycyjne muesli składa się z płatków owsianych, orzechów i świeżych owoców. Dziś możemy spróbować innych wariantów smakowych muesli, np. liofilizowanymi lub z suszonymi owocami.
Na pierwszy posiłek dnia, możemy zjeść też płatki śniadaniowe w stylu amerykańskim. Jak je jeść? Można prosto z pudełka, jednak zwykle spożywa się je z mlekiem lub jogurtem, można je jeść na ciepło i zimno, rodzice chętnie podają je swoim dzieciom, szczególnie te bez cukru. Najbardziej znane są płatki kukurydziane CornFlakes, które są wzbogacane witaminami. Płatki te są źródłem węglowodanów, białka, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia i żelaza. Inne popularne amerykańskie płatki śniadaniowe, to m. in. Lucky Charms i Reese's Puffs.
Kolejną propozycją na pożywne śniadanie jest owsianka lub granola przyrządzona ze spieczonych płatków owsianych. Dietetycy uważają, że owsianka jest lepszym wyborem od płatków śniadaniowych, ponieważ zawiera złożone białka oraz błonnik, który jest wydzielany stopniowo w ciągu dnia, co wpływa na wydajniejszą pamięć dzieci. Owsianka lub granola będzie świetną propozycją dla osób, które chcą schudnąć. Ze względu na bogactwo składników i minerałów, płatki owsiane mogą być pomocne w diecie. Złożone białka znajdziemy też w ryżu, dlatego na śniadanie można też jeść błyskawiczne płatki ryżowe gotowane na mleku.
W kategorii produktów sypkich znajdziecie płatki owsiane górskie, płatki jaglane, można je gotować na mleku, są szeroko wykorzystywane przez wegan do jaglanek, jagielników, czyli jaglanych serników czy jako element warzywnych kotletów. Płatki jaglane słyną z prozdrowotnych właściwości, są źródłem witamin z grupy B, pozytywnie wpływają na układ nerwowy i poprawiają koncentrację, ponadto mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są polecane diabetykom.