Wśród produktów sypkich oprócz cukru, mąki i jej mieszanek, płatków i muesli znaleźć można również ryż i kasze. Stanowią podstawę wyżywienia w wielu krajach, gdyż mają wysoką wartość odżywczą. Zwierają witaminy z grupy B, witaminę E, potas, cynk i magnez. Kasze i ryże to jedne z lepszych źródeł błonnika oraz żelaza.
Kasza to jadalne nasiona zbóż. Podstawowe rodzaje kasz wytwarzane i konsumowane współcześnie to kasza gryczana z gryki (prażona i nieprażona), kasza jęczmienna z jęczmienia (pęczak, perłowa/mazurska, łamana/wiejska), kasza jaglana z prosa, kasza manna i kuskus z pszenicy, kasza kukurydziana z kukurydzy, kasza owsiana z owsa (łamana, pęczak).
Kasza to nasiona pozbawione łuski lub delikatnie rozdrobnione. Krupami określa się kaszę, która ma postać pełnego ziarna, a została jedynie odtłuszczona i wypolerowana. Warto wybierać kasze z całego ziarna, bowiem to one mają najwięcej białka, witamin, mikro- i makroelementów oraz błonnika.
Kaszę otrzymuje się również ze zbóż rzekomych. Są to rośliny, które podobnie się przetwarza. Choć kasze ze zbóż rzekomych zawierają skrobię, to jednak nie mają glutenu, są więc wskazane u osób, które cierpią na celiakię. Do zbóż rzekomych zalicza się grykę zwyczajną i tatarkę, szarłat koński, wyniosły i zwisły, szałwię hiszpańską/nasiona chia, kotewkę orzech wodny, celozję srebrzystą, komosę ryżową, kanahuę i białą.
Do kasz zalicza się także preparowane płatki zbożowe oraz ziarna ryżu. Te ostatnie nie są uprawiane w Polsce, gdyż wymagają gorącego klimatu. Kupić można ryż arborio, ryż basmati i ryż do sushi do przygotowywania potraw kuchni świata, popularny jest ryż paraboliczny, ryż jaśminowy i ryż dziki. Najmniej przetworzony jest ryż brązowy, ma te najwięcej wartości odżywczych. Ryż dziki ma ciemną barwę i wyrazisty smak. Ryż czerwony jest słodki, a ryż czarny pozostawia lekko orzechowy posmak.