Aby podjąć pracę na stanowisku kucharza należy posiadać odpowiednie wykształcenie oraz wiedzę. Obecnie ofert pracy dla kucharzy nie brakuje, są potrzebni zarówno w restauracjach, niedużych bistro, jak i w ciągle rozwijających się food truckach czy firmach cateringowych.
Podstawowym warunkiem wymaganym przez większość pracodawców jest ukończenie szkoły gastronomicznej. Ważna jest znajomość sposobów przygotowywania potraw z różnych regionów świata, smak oraz estetyka. Kucharze-samouki, jeśli tylko posiadają odpowiednie doświadczenie, również mogą znaleźć pracę w tym zawodzie. Natomiast aby zostać szefem kuchni konieczna jest kilkuletnia praca w tej branży.
Ponadto kucharze powinni mieć ukończone różne kursy doszkalające, warsztaty oraz praktyki. Co więcej, praktyki, szczególnie zagraniczne, są dobrym sposobem na zdobycie doświadczenia. Konieczne jest także posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Początkujący kucharze najczęściej zarabiają najniższą krajową, a średnia zarobków wynosi ok. 1 700 zł. Na wynagrodzenie przekraczające 2 000 zł mogą liczyć dobrzy kucharze, przy czym górna granica wynagrodzenia zależy w dużej mierze od prestiżu i popularności restauracji.