0
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?

Nie masz konta? zarejestruj się »

  • Sprzedajemy.pl >
  • Poradniki >
  • Praca >
  • Od czego zacząć pracę w zawodzie kucharza? Szkoła, kursy, praktyki, staże dla kucharzy, co jeszcze?

Od czego zacząć pracę w zawodzie kucharza? Szkoła, kursy, praktyki, staże dla kucharzy, co jeszcze?

Od czego zacząć pracę w zawodzie kucharza? Szkoła, kursy, praktyki, staże dla kucharzy, co jeszcze?

Wykształcenie gastronomiczne to pierwszy etap na ścieżce zawodowej kucharza, można je jednak zdobyć w różnoraki sposób. I choć jest ono ważnym elementem ścieżki zawodowej w branży gastronomicznej, jednak nie tak znaczącym jak doświadczenie i umiejętności. Co zatem warto ukończyć kiedy chce się zostać kucharzem? Jaką szkołę, kursy, szkolenia bądź praktyki? Warto przeczytać poniższy poradnik.

 

 

Jak zostać dobrym kucharzem?

Pewnie wiele osób powie, że talent kulinarny, ma się we krwi i kucharzem nie może być każdy. Jest w tym odrobina prawdy, gdyż gotować warto z pasją. Reszty oczywiście można się nauczyć. Dobry kucharz to naturalnie odpowiednio przygotowany człowiek do pracy, ale także ten, który uwielbia swoje zajęcie, ma wyobraźnię kulinarną i potrafi niejednokrotnie przygotować coś z niczego. Jeśli natomiast poważnie rozważasz wybór kariery w gastronomii, być może trafisz w dziesiątkę, gdyż ta branża przeżywa teraz swój renesans. Nie od dziś bowiem wiadomo, że gdzie jedzenie jest smaczne, tam klienci wracają. A obecnie jedzenie to nie tylko konieczność, ale także główny element wielu uroczystości i po prostu przyjemność.

Wystarczy też spojrzeć na to, co dzieje się na szklanym ekranie – gotują znani celebryci, a nawet dzieciaki. Nie oszukuj się jednak - sam talent to zbyt mało, by zostać dobrym kucharzem, warto to, co się lubi poprzeć bogatym doświadczeniem zawodowym czyli latami solidnej praktyki.

Stół w restauracji

Jakie powinno być wykształcenie przyszłego kucharza?

Dobrze jeśli przyszły kucharz ma ukończona szkołę gastronomiczną, jednak obecnie nie jest to warunek konieczny, by móc zacząć pracę na tym stanowisku. Równie dobrze do zawodu przygotują specjalistyczne kursy kulinarne. Jeśli jednak od samego niemal początku edukacji wiesz, że chcesz być kucharzem, warto zacząć od szkoły zawodowej gastronomicznej, 4-letniego technikum gastronomicznego. Tam nauka połączona jest z praktyką, więc nie musisz się martwić gdzie zdobyć cenne doświadczenie. Czego nauczysz się w owym technikum? Na pewno tego jak przyrządza się różne potrawy, w jaki sposób poddaje się je obróbce termicznej oraz jakie są zasady BHP i HACCP. To, że chce się zostać kucharzem nie wyklucza wcale studiów wyższych w tym zakresie. Często także szkoły policealne i studia na kierunku gastronomicznym połączone są ze zdobywaniem wiedzy w zakresie dietetyki i technologii żywności. Niektóre z nich wręcz zakładają, że absolwent po ich ukończeniu będzie otwierał własną działalność w branży gastronomicznej.

 

Kucharz a wiedza teoretyczna i praktyka

Jak łatwo się zorientować, kucharz powinien mieć przede wszystkim doskonałe wyczucie smaku, ale nie tylko. Absolwent szkoły policealnej lub kursu gastronomicznego (nie wspominając o studiach w tym zakresie) powinien posiadać wiedzę na temat wyposażenia gastronomicznego, podstaw żywienia, dietetyki. Często przyszły kucharz musi zdać egzamin potwierdzający jego umiejętności, a składa się on z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej oczywiście trzeba się wykazać wiedzą, w drugiej umiejętnościami praktycznymi.

Strona praktyczna zawodu kucharza to naturalnie nie tylko zdanie jednej części egzaminu i upieczenie ciasta bądź ulepienie pierogów. Prawdziwym kucharzem staje się człowiek, który odbył praktykę lub staż w niejednej restauracji (pod okiem mistrza), a najlepiej jeśli jeszcze jest ona renomowana. Kucharz musi nie tylko, jak już zostało napisane, posiadać zmysł smaku i estetyki, ale także być osobą komunikatywną, ponieważ cały czas ma styczność z ludźmi – nie tylko klientami, ale także kolegami z kuchni. W czasie kiedy absolwent szkoły gastronomicznej odbywa staż, jest to tak naprawdę dla niego moment przełomowy. To właśnie w kuchni danego lokalu nauczy się rożnych technik gotowania, przyrządzania posiłków, a być może nawet odkryje nowe potrawy. Wiadomo, że wszystko przychodzi z czasem i nawet z najbardziej zahukanego praktykanta możesz stać się szefem ekskluzywnej restauracji. Bez jednego w tej branży się nie obejdziesz – bez elastycznego umysłu i odrobiny artyzmu. Każdy kucharz w jakieś części powinien być również otwarty na nowe smaki, trendy kulinarne, kuchnie różnych stron świata.

Kucharz przygotowuje potrawę

Czego obecnie wymaga się od kucharza?

To właśnie od kucharzy najczęściej zależy renoma restauracji, gdyż oni kreują jej wizerunek. Im zatem bardziej wykształcony kucharz, tym lepiej. Dzisiaj osoba gotująca w restauracji to niekoniecznie człowiek marnie wyedukowany, który umie robić tylko jedno. Coraz częściej kucharze są bardzo wykształceni, znają nawet kilka języków. Niekoniecznie pracują oni wyłącznie w kuchennej restauracji, ale także w ośrodkach wypoczynkowych, hotelach (wiele szkół wyższych łączy kierunek gastronomiczny z hotelarstwem), na pokładach statków. Uczelnie proponują także studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna, które kładą nacisk nie tylko na gotowanie, ale także na inne dziedziny rozszerzając tym samym zakres o historię, sztukę, ogrodnictwo, towaroznawstwo. Widać więc stąd jasno, że kucharz może być wszechstronny i mieć wiele pasji.

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Blog

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Media

  • Reklama

  • Praca

  • Kontakt

Copyright © 2011-2018 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Przewiń do góry