Hodowla owiec może być prowadzona w kilku celach: dla wełny, skór, mięsa i mleka. Największe w Polsce produkcje zwierzęce owiec znajdują się w Małopolsce, Wielkopolsce i na Podlasiu. Chcąc rozpocząć taki chów, należy zadbać przede wszystkim o odpowiednią przestrzeń, bowiem owce trzeba wypasać. Zwierzęta potrzebują ruchu, przebywają na świeżym powietrzu aż do pojawienia się śniegu. Dzięki temu, że żywią się na łąkach, nie trzeba ich dokarmiać, co obniża koszty hodowli.
Do hodowli owiec niezbędne jest posiadanie zabudowanego pomieszczenia, może to być stodoła. Zwierzęta powinny mieć tam ciepło i sucho. Następnie należy przystąpić do wybrania owiec. Te można kupować u prywatnych hodowców i przez ogłoszenia o sprzedaży. Warto, by zwierzęta pozyskiwać u różnych sprzedawców, wówczas owce nie będą między sobą spokrewnione. Najczęściej wybierane do hodowli są owce górskie, długowełniste, nizinne i wrzosówki.
Decydując się na hodowlę owiec należy pamiętać o dbaniu o ich zdrowie i właściwą pielęgnację. Zwierzęta muszą być odkażane, myte i bielone. Przed wpuszczeniem do owczarni warto też je odrobaczyć. Szczególną uwagę należy zwracać na owce w ciąży. Trzeba bowiem podawać im zastrzyki z niezbędnymi witaminami i dobrze je karmić.