Aby rozpocząć produkcję zwierzęcą, a raczej hodowlę bydła mięsnego, należy mieć odpowiedniej wielkości grunty oraz gospodarstwa rolne, które zapewnią zwierzętom właściwe warunki. Do bydła mięsnego zalicza się rasy Limousine, Charolaise, Hereford, Simental, Angus czarny i czerwony, Highland, Salers, Blonde d’Aquitaine, Welsh Black i Piemontese. Są to krowy o zróżnicowanych wymiarach i masach ciała. Niektóre z tych ras mogą być hodowane jedynie w określonych warunkach.
Bydło domowe może być chowane na mięso, jako siła robocza lub w celu uzyskania mleka. Bywa, że pozyskiwane są z niego skóry, kości, rogi i obornik. W Polsce najwięcej hodowli bydła mięsnego jest na Podlasiu.
Hodowlę bydła mięsnego należy rozpocząć od stworzenia zwierzętom odpowiednich warunków. Bydło dobrze znosi szczególnie niskie temperatury, zatem wystarczające będą zadaszone wiaty. Najważniejsze, by zwierzęta miały dostęp do wybiegów oraz wody. Przyjmuje się, że na 1 ha mogą przypadać 2-3 sztuki bydła. Warto to wziąć pod uwagę podczas planowania przestrzeni dla zwierząt. Następnie należy wybrać konkretną rasę, jaka będzie chowana w gospodarstwie. Dobrych warunków, ale i dużego wyżywienia wymagają krowy Charolaise. Osoby początkujące, które zaczynają od skromnej hodowli, powinny zdecydować się na bydło Angus lub Simental, które jest mniej wymagające, jeżeli chodzi o warunki i wyżywienie.