Trzoda chlewna to po prostu hodowla świń na mięso. W przypadku tych zwierząt szczególnie istotne jest zapewnienie im odpowiednich warunków do rozwoju. Chodzi o zapewnienie konkretnej temperatury, wilgotności powietrza, ale i wentylacji. Chów świń dzieli się na 4 grupy produkcyjne: prosięta, warchlaki, lochy i tuczniki. W przypadku nazewnictwa zootechnicznego związanego z trzodą chlewną, wymienia się również grupy knurów, loch, loch prośnych, loch luźnych, loch karmiących, loch użytkowych, loch zarodowych, prosiąt ssących, prosiąt odsadzonych, knurków hodowlanych, wieprzów czy wieprzków.
Wyróżnić można 4 typu użytkowe świń. Najpopularniejszy jest typ mięsny. Są to świnie, które szybko rosną i późno dojrzewają. Ponadto wymienia się typ smalcowy, typ słoninowy i tym tłuszczowo-mięsny.
W przypadku hodowli trzody chlewnej należy szczególną uwagę zwrócić na warunki rozwoju. Wiele jest bowiem chorób, na które mogą zapadać świnie. Są to przede wszystkim choroby wirusowe, jak afrykański pomór świń, pryszczyca czy rotawirusy. Świnie mogą też mieć infekcje bakteryjne, np. zakażenie włoskowcem różycy. Z tego względu należy przestrzegać zasad higieny w kontakcie ze zwierzętami i zapewnić im odpowiednie warunki do zdrowego wzrostu.