0
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?

Nie masz konta? zarejestruj się »

Czym zajmuje się pomocnik kuchenny, jakie ma obowiązki? Czym zajmuje się pomoc kuchenna?

Czym zajmuje się pomocnik kuchenny, jakie ma obowiązki? Czym zajmuje się pomoc kuchenna?

Czy warto nająć się do pracy w charakterze pomocy kuchennej? Jakie trzeba spełnić warunki? Gdzie szukać zatrudnienia? I – co równie ważne – czy to zajęcie w ogóle jest opłacalne?

 

 

Na czym polega zawód pomocnika kuchennego?

Nazwa tego zawodu nie pozostawia zbyt dużego pola do domysłów. Skoro kuchenny, to miejsce jego pracy jest oczywiste. A skoro pomocnik, to jest również jasne, że osoba na tym stanowisku nie będzie wykonywać w kuchni najważniejszych zadań, lecz ma służyć doraźną pomocą szefowi kuchni i pozostałym kucharzom. Na czym ta pomoc kuchenna będzie polegać? Jakie będą główne zadania?

kuchnia czteropalnikowa

Jakie są obowiązki pomocnika kuchennego?

Pomocnik kuchenny musi w swojej pracy wykonywać bardzo zróżnicowane zadania, dotyczące nie tylko samego przygotowywania posiłków, ale również troszczenia się o to, by miejsce pracy było utrzymane w porządku i czystości.

Jeżeli chodzi o samo przygotowywanie potraw, to tutaj oczywiście większość pracy spoczywa na kucharzu. Pomocnik, zgodnie z nazwą swojego stanowiska, pełni w tym procesie tylko funkcje pomocnicze.

Na przykład przygotowuje w odpowiedni sposób składniki, które będą kucharzowi potrzebne. Może to obejmować między innymi rozbiór mięsa albo obieranie, krojenie, siekanie i szatkowanie owoców i warzyw. Do jego zadań może też należeć porcjowanie i dekorowanie potraw. Na pomocniku będzie też prawdopodobnie spoczywać zabezpieczanie potraw, półproduktów i surowców przed zepsuciem się.

Jeżeli natomiast chodzi o drugą dziedzinę, którą pomocnik kuchenny się zajmuje, czyli dbanie o porządek, to należy się spodziewać, że ręce będą pełne roboty. Trzeba utrzymywać czystość zarówno w obrębie kuchni jak i sanitarnego zaplecza.

Pomocnik kuchenny będzie też musiał czyścić sprzęt używany do przygotowywania potraw, stół, podłogi i maszyny, a na zakończenie dnia będzie się musiał zatroszczyć o naczynia – tak, na tym stanowisku należy się liczyć z tym, że sporo czasu spędzimy na zmywaku. W zakres obowiązków wchodzi też dbałość o to, aby w kuchni i na zapleczu sanitarnym zawsze były dostępne środki czystości – pomocnik będzie więc je musiał na bieżąco uzupełniać.

Jeśli jest jakiś typ prac porządkowych, którego tu nie wymieniliśmy, to można być pewnym, że jeżeli podczas pracy w kuchni zajdzie taka konieczność, wykonanie ich również zostanie zlecone kuchennemu pomocnikowi.

jedzenie sushi

Jak zostać pomocnikiem kuchennym?

Żeby nająć się jako pomocnik kuchenny, nie trzeba mieć gastronomicznego wykształcenia, choć niektórzy pracodawcy mogą oczywiście mieć wyższe wymagania. Ale zawodowe bądź policealne wykształcenie gastronomiczne jest oczywiste w sytuacji, gdy posadę kuchennego pomocnika traktujemy jako start na naszej ścieżce zawodowej – środek do celu, którym jest kariera kucharza.

Ponieważ praca ta, jak to w gastronomii, wymaga oczywiście kontaktu z żywnością, trzeba mieć też aktualną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną, która potwierdzi brak chorób zakaźnych.

Oczywiście są też pewne cechy charakteru, które lepiej niż inne przydają się na stanowisku pomocnika kuchennego. Jeśli są akurat naszym atutem, warto o nich wspomnieć na rozmowie kwalifikacyjnej. Kto sprawdzi się w tym zawodzie? Przede wszystkim te osoby, które są samodzielne, ale i dobrze pracują w zespole.

Bardzo przydatna jest też dokładność, dzięki której każde zadanie będzie wykonane sumiennie, a nie po łebkach. Ponieważ na tym stanowisku trzeba będzie wykonywać zróżnicowane prace i szybko „przeskakiwać” od jednej czynności do innej, dobrze sprawdzają się osoby, mogące się wykazać podzielną uwagą.

Jeżeli jesteśmy już pewni, że mamy odpowiednie cechy charakteru oraz właściwe wykształcenie, pozostaje nam już tylko poszukać ofert pracy. Możliwości, gdzie udać się w poszukiwaniu zatrudnienia, mamy całkiem sporo. Pomoc kuchenna jest potrzebna w restauracjach, pubach i barach, hotelach, pensjonatach, na stołówkach i w firmach cateringowych.

 

Ile zarabia pomocnik kuchenny?

Zarobki zależą od różnych czynników. Obowiązuje zasada, że im większy lokal, tym większa pensja – najlepsze warunki pod względem finansowym stwarzają duże restauracje w większych miastach oraz hotele. Na zarobki wpływ ma też nasze wykształcenie i staż pracy.

Około połowa pracowników na tym stanowisku ma pensję mieszczącą się w przedziale od 2000 do 2595 zł, ale statystycznie co czwarty zarabia mniej niż 2000 zł.

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Blog

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Media

  • Reklama

  • Praca

  • Kontakt

Copyright © 2011-2018 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Przewiń do góry