Owoce to jadalne części krzewów i drzew, które są świetną przekąską między posiłkami. Owoce odgrywają ważną rolę w żywieniu, są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Owoce często są bogate w żelazo i błonnik. Część z nich posiada właściwości obniżające cholesterol, inne mogą nawet zabijać komórki rakowe!
Świeże, sezonowe owoce, w postaci smoothie czy suszone owoce powinny być obecnie w codziennej diecie każdego człowieka, eksperci od dietetyki uważają, że zdrowy człowiek w ciągu dnia powinien jeść przynajmniej dwie z pięciu porcji warzyw i owoców.
Mimo że owoce są zdrowe i pełne wartościowych witamin, osoby z cukrzycą powinny uważać. Cukrzycy powinni jeść wyłącznie owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak agrest, wiśnie czy śliwki.
W sklepach spożywczych i ogłoszeniach internetowych możemy znaleźć różne rodzaje owoców, zarówno owoce egzotyczne (powinny na nie uważać kobiety w ciąży), tropikalne, jak mango, banany, owoc kaki, liczi, jak i cytrusowe, jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, a także owoce leśne, np. jagody, maliny, borówki, truskawki czy żurawina.
Poza świeżymi owocami w delikatesach można także kupić suszone, jak i kandyzowane owoce, ale też owoce w czekoladzie. Owoce świetnie komponują się z polewą czekoladową, wiele owoców pasuje do białego wina, powszechnie znane są też owoce pod kruszonką w postaci ciasta drożdżowego.
Trzeba jednak wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać owoce, tak, by nie zepsuły się za szybko. Pomocny będzie tutaj kosz na owoce i patera. Warto mieć kilka koszyków na owoce, ponieważ nie wszystkie można trzymać razem, przykładowo: banany w pobliżu jabłka czy gruszki bardzo szybko dojrzewają, przez co mogą łatwo się zepsuć. Niektóre owoce lepiej jest trzymać w chłodzie, w zacienionym miejscu lub w lodówce.