Suszone owoce są popularnymi produktami spożywczymi, które są bardzo istotne w zdrowej diecie. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, w tym: magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź, a także witaminy (m.in. A i C). Ich kolejną zaletą jest duża zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na działanie ludzkiego układu pokarmowego. Znane jest również pozytywne działanie poszczególnych suszonych owoców na konkretne problemy zdrowotne. Przykładem może być suszona żurawina, która chroni kobiety przed zapaleniem dróg moczowych lub łagodzi jego przebieg, czy też suszone śliwki, które chronią przed osteoporozą.
Suszone owoce, podobnie jak inne bakalie i orzechy, mogą pełnić rolę szybkiej, a przy tym wysokoenergetycznej i zdrowej przekąski. Są znacznie mniej kaloryczne niż owoce kandyzowane, przy czym ze względu na wysoką zawartość cukru, najlepiej spożywać je wraz z innymi posiłkami.
Wśród najpopularniejszych suszonych owoców warto wymienić daktyle, figi, rodzynki, jagody goi, suszone morele, brzoskwinie oraz wspomniane już śliwki i żurawinę.
Z łatwością możemy nabyć suszone owoce w sklepie, niektóre gatunki można jednak ususzyć samemu w domu, przykładem są jabłka. Przetworzone w procesie suszenia owoce mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i nie tylko. Tradycyjnie w Polsce przygotowuje się w okresie bożonarodzeniowym kompot z suszonych owoców, ponadto dodaje się je do różnego rodzaju wypieków, deserów, a nawet wytrawnych dań głównych. Można wykorzystać je również jako ozdobę, wieszając suszone owoce na choinkę oraz na inne zimowe stroiki.
Ceny suszonych owoców są bardzo zróżnicowane, a w niektórych przypadkach mogą mieć związek z jakością produktu. Nieco droższe mogą być owoce suszone naturalnie, które w swoim składzie nie zawierają nic poza owocami.