Owoce kandyzowane to wspólna nazwa owoców oraz innych części roślin, które zostały zakonserwowane poprzez poddanie ich procesowi, podczas którego cukier osmotycznie wnika w ich głąb, a woda wydostaje się na zewnątrz. Efektem tego jest nie tylko zmiana właściwości fizycznych owoców, ale dochodzi również do ich utrwalenia, dzięki czemu ich przydatność do spożycia zostaje znacznie wydłużona.
Najczęściej procesowi kandyzowania poddaje się takie owoce, jak wiśnie, czereśnie, ananasy, mango, czy papaje. Dużą popularnością cieszą się również kandyzowane skórki owoców, takich jak pomarańcza, czy cytryna. Skórka pomarańczowa to świetny dodatek do ciast i wypieków.
Owoce kandyzowane mają bardzo długą historię i uznaje się je za przodków współczesnych słodyczy. Znane były już w czasach starożytnych, jednak w Europie zostały rozpowszechnione dopiero w epoce średniowiecza przez Włochów. W tamtym czasie stanowiły wyjątkowy rarytas i pozwolić na nie mogła sobie jedynie najbogatsza klasa. Dzisiaj można je nabyć w większości sklepów spożywczych stacjonarnych oraz online, szukać ich należy zazwyczaj pod kategorią bakalie i orzechy.
Pod względem dietetycznym owoce kandyzowane nie są tak zdrowe, jak owoce suszone, które warto włączyć do swojej diety. Kandyzowanie owoców powoduje, że zmienia się ich skład odżywczy, przez co zwiększa się ich wartość kaloryczna. Nie mniej mają one szerokie zastosowanie w kuchni, świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast oraz deserów. Bardzo często tak przetworzone owoce stanowią składnik muesli śniadaniowych, ponadto można wykorzystywać je do dekoracji wypieków. Ciasta z owocami kandyzowanymi są niezwykle atrakcyjne wizualnie, a także nabierają przyjemnego aromatu. Ogromną zaletą tego typu owoców jest to, że nie zmieniają one swojego wyglądu pod wpływem np. temperatury, nie psują się i nie pleśnieją.