Ziołami nazywamy rośliny, które korzystnie wpływają na metabolizm i zawierają m.in. olejki eteryczne. Świeże zioła mogą mieć właściwości lecznicze, przyprawowe, ale też trujące. Znajdują zastosowanie w kuchni, w ziołolecznictwie, jak i w aromaterapii. Poza właściwościami leczniczymi zioła są dobre na odchudzanie, do najskuteczniejszych ziół spalających tkankę tłuszczową należy: bazylia, oregano, melisa, mięta pieprzowa, tymianek.
Świeże zioła dla gastronomii są niezwykle istotne, zmieniają one cały smak potrawy, są fundamentalne przy gotowaniu. Niektórych walorów smakowych nie da się uzyskać suszonymi przyprawami. Świeże zioła są niezastąpione do pizzy, ale też do mięs jak wieprzowina, wołowina czy ryby. Mięsa dobrze się komponują z rozmarynem, a ryby z koperkiem, pietruszką i cytryną. Świeże zioła stanowią też ważny element kuchni orientalnej, sałatkę warzywną Tabbouleh z kolendrą można przyrządzić tylko ze świeżych składników.
Świeże zioła można hodować w doniczkach w domu, potrzebne są do tego specjalne pojemniki, ponieważ można łatwo je przelać. Należy wiedzieć, jak o nie dbać i jak przechowywać świeże w doniczce, ponieważ w innym przypadku mogą nam w kuchni zwiędnąć. Żeby zapobiec więdnięciu ziół, zaraz po kupieniu, należy je przesadzić do nowej doniczki, tak by korzeń mógł się rozwijać.
Świeże zioła są dobre dla zwierząt, m.in. gryzoni, powinny się one znaleźć w ich codziennej diecie. Zioła będą dobre dla królików, świnek morskich, ale też dla papug. Warto zadbać o to, by świeże zioła kupować u producenta, dzięki temu będziemy mieć pewność, że są one dobrej jakości i będą bezpieczne dla naszych zwierząt. Świnki morskie, króliki czy papugi mogą spożywać jedynie zioła z upraw ekologicznych, nie mogą być one pryskane, ponieważ może to być niebezpieczne dla ich zdrowia.