Grzyby to cudzożywne organizmy, które nie posiadają tkanek ani organów, ludzie błędnie uważają, że grzyby są roślinami. Sklasyfikowano ponad 148 tysięcy gatunków grzybów, w rzeczywistości jest ich jednak dużo więcej. Badania pokazują, że co roku pojawia się około 2 tysięcy nowych gatunków. Możemy je podzielić na: grzyby jadalne, niejadalne i grzyby trujące. Grzyby jadalne stanowią świetny dodatek do dań z warzyw i owoców.
Sezon na grzyby w Polsce zaczyna się we wrześniu, październik jest szczytowym miesiącem ich wzrostu. Grzybobranie może nawet trwać aż do pierwszych mrozów, ważne są jednak odpowiednie warunki pogodowe, ponieważ grzyby najlepiej rosną po deszczu.
Warto zaznajomić się z atlasem grzybów, ponieważ można bardzo łatwo pomylić gatunki, ponieważ te trujące są podobne do jadalnych grzybów. Tak jest z borowikiem szatańskim, który bywa mylnie uznawany za borowika brunatnego! Do jadalnych grzybów zaliczamy: kurki (inaczej pieprznik jadalny), czubajki kanie, rydze, opieńki, smardz jadalny, podgrzybki, zajączki, maślaki, czy borowiki. Niektóre grzyby mogą być pod całkowitą lub częściową ochroną, jak maślak trydencki, niektóre z gatunku smardzowatych i siedzuniowatych (sierdzuń sosnowy tzw. kozia broda) są pod częściową ochroną.
Niektóre rodzaje grzybów można wyhodować w domu. W celach kulinarnych uprawia się głównie pieczarki, boczniaki, shimeji, twardnik japoński czy niektóre gatunki z rodzaju uszak, jak np. grzyby mun.
Najbardziej poszukiwanymi, a zarazem najdroższymi grzybami na świecie są trufle, które rosną pod ziemią. Do pozyskiwania trufli wykorzystuje się specjalnie wytresowane psy.
Z grzybów można przyrządzić uszka z grzybami, krokiety, zupę grzybową, różnego rodzaju przetwory. Popularny jest także sos z kurek, ale sos grzybowy można przyrządzić z każdego jadalnego grzyba. \
W sezonie, w ogłoszeniach internetowych można znaleźć świeże grzyby, zbierane przez lokalnych grzybiarzy, a przez cały rok domowe grzyby marynowane, w occie, a także suszone grzyby.