Czekolada jest wyrobem cukierniczym wytwarzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu roślinnego (np. masła kakaowego), słodziła i opcjonalnie różnych dodatków (np. mleka, owoców, bakalii). Pierwsze krzewy kakaowca odkryto około 4 tysiące lat temu w Mezoameryce, czyli na terenie dzisiejszego Meksyku.
Czekoladą zajadamy się wszyscy, gdyż oprócz swojego niepowtarzalnego smaku, wspomaga ona nasz układ nerwowy, a także wprawia w dobry nastrój dzięki obecności tryptofanu, z którego produkowana jest serotonina. Jak ze wszystkim, należy jednak zachowywać umiar i lepiej nie przekraczać porcji 20g czekolady dziennie.
Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów czekolady, z której to możemy wytwarzać znakomite słodycze i desery. Są to przede wszystkim: czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna, belgijska, biała i różowa zwana też czekoladą rubinową. Oprócz różnych typów, mamy do wyboru rozmaitych producentów czekolady, z których najpopularniejsi to: Milka, Wedel, Wawel, Lindt, Nussbeiser, Ritter, Goplana czy Alpen Gold.
Czekoladę możemy urozmaicać dowolnymi dodatkami, wówczas powstają np.: czekolada z orzechami lub czekolada z owocowym nadzieniem. Najpopularniejszą z tych rodzajów jest czekolada studencka. W ostatnim czasie konsumenci często wybierają także czekoladę bez cukru, która jest szczególnie zalecana osobom, które dbają o linię.
Czekolada posiada szerokie zastosowanie w profesjonalnym cukiernictwie jak i warunkach domowych. Bardzo często możemy spotkać czekoladki, pralinki czy cukierki wykonane właśnie z tego wyrobu. Czekolada jest również nieodłącznym elementem wielu wypieków, jak np. sernik z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą czy klasyczne brownie. Pysznym smakiem możemy cieszyć się także, spożywając kakao i czekoladę na gorąco.
Dużym zainteresowaniem cieszą się również czekoladki na prezent, np. ozdobnie pakowane praliny, czyli czekoladki z nadzieniem.