Ciastka to rodzaj słodyczy o różnorodnych: kształtach, smakach, wielkościach i sposobach przygotowywania. Ciasteczka wykonane mogą być z różnego rodzaju składników, receptur, ponadto mogą występować z dodatkiem czekolady, galaretki czy kremu. Przeznaczone są na jedną porcję. Bardzo często ciastkami nazywane są także pojedyncze porcje ciasta krojonego z dużej blachy.
Warto zaznaczyć, że ciasteczka nie są znakiem naszych czasów, ponieważ znane były one 300 lat przed narodzinami Chrystusa. W Rzymie jedzono wtedy „herbatniki” - twarde wyroby, które przed spożyciem moczono w napoju. Trzeba przyznać, że od tamtych czasów wiele się zmieniło. Jakimi ciastkami i dzisiaj zajadamy się najchętniej?
Bez wątpienia są to ciastka owsiane, które stanowią nie tylko smaczną, ale i zdrową formę słodkiej przekąski. Ich bazą są płatki owsiane, zawierają także: mąkę, masło, cukier (lub jego niskokaloryczne zamienniki) oraz jajka. Często można kupić je z dodatkiem pestek i nasion, suszonych owoców bądź czekolady. Bardzo dobrze smakują także takie ciasta z masłem orzechowym.
Drugą grupą lubianych przez nas wypieków są ciastka kruche, które nazywane są przez niektórych ciastkami z maszynki. Najczęściej występują w wersji z marmoladą, cukrem lub czekoladą. Kruche ciasteczka stanowią doskonały dodatek do kawy albo herbaty.
Warto także wyróżnić ciastka z ciasta francuskiego, które można przygotować w prosty i szybki sposób. Takie ręcznie robione ciastka to świetny pomysł na imprezową przekąskę, doskonale smakują ze świeżymi owocami, marmoladą czy czekoladą.
Ponadto wśród łasuchów dużą popularnością cieszą się ciastka maślane czy aromatyczne ciastka korzenne, które wielu z nas kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, a także smakowite ciastka czekoladowe.
Nieco bardziej niszowym wypiekiem są orzeszki ciastka, które w niektórych domach są tradycyjnymi ciastkami świątecznymi. Są wypiekane w specjalnym opiekaczu, by przypominały kształtem orzech, a ich środek wypełniony jest maślano-mlecznym kremem. Nie mając akcesoriów niezbędnych do ich wypieku, warto kupić je lokalnie.