Cukierki to nic innego jak cukier kandyzowany, to wyrób cukierniczy ze stężonego roztworu cukru w wodzie, dodaje się do niego aromaty i barwniki. Można je też przygotować ze sprasowanego cukru pudru, tak powstają cukierki pudrowe. Mogą być pakowane w różny sposób, w papierek, w ozdobną torebkę. Na serwisie ogłoszeniowym można znaleźć również do kupienia cukierki na wagę.
Tradycyjnie karmelki otrzymuje się przez rozpuszczenie cukru w wodzie lub mleku i gotuje się go aż do momentu karmelizacji. Można manipulować ich kształtem, jak i smakiem, najpopularniejsze to: truskawkowe (Karmelli), owocowe (Jogusie), kwaśne (Zozole), cukierki lodowe (ice, Halls), lukrecjowe, cukierki kawowe (Kopiko), eukaliptusowe (Mieszko) czy miętowe (Goplana). Cukierki można też podzielić na inne rodzaje, wyróżniamy cukierki toffi, krówki, praliny, draże, landrynki czy miętówki.
Pastylki o smaku eukaliptusowym często stosowane są leczniczo, pomagają walczyć z uporczywym kaszlem. Poza cukierkami ze skarmelizowanego cukru możemy kupić też cukierki czekoladowe, jak Michałki, kakaowe Kukułki, Malagi czy Kasztanki.
Cukierki posiadają wysoki indeks glikemiczny, mogą być zatem groźne dla osób chorych na cukrzycę. Powinni oni jeść specjalne słodycze dla cukrzyków i cukierki bez cukru. Nie zaleca się jeść zbyt wielu słodyczy, ponieważ mogą powodować próchnicę zębów.
Draże, inaczej nazywane groszkami lub kamyczkami, to wyrób cukierniczy w postaci kulek, często są to orzechy w skorupce cukrowej. Powszechnie znane są draże M&M’s, Lentilki, Tic Tac, czy też polskie, pochodzące z Wadowic Draże Korsarz i Marynarz produkcji cukierni Skawa.
Cukierki odgrywają duże znaczenie w trakcie Halloween, gdzie dzieci w kostiumach chodzą po domach i zbierają słodycze. Równie ważne są w święto Bożego Narodzenia, kiedy wiesza się cukierki na choinkę.