Batonik to jeden z rodzajów słodyczy, ma małe rozmiary i posiada nadzienie, może występować w różnych wariantach smakowych. Na rynku możemy znaleźć batoniki czekoladowe, orzechowe, karmelowe, ale też owocowe. Wierzchnia warstwa batona zwykle jest oblana polewą czekoladową, na rynku istnieją też diabetyczne wersje batoników, zaliczymy do nich batoniki bez cukru lub batony proteinowe.
Najpopularniejsze batoniki, to: Góralki, batoniki Daim, batoniki Kinder np. Duplo, Bounty, Prince Polo, Lion, 3bit czy baton WW.
Batony niestety mają bardzo dużo cukru. Nie są zbyt zdrowe, dlatego nie powinno się ich jeść zbyt często, można jednak przyrządzić zdrowe batoniki w domu. Fit batoniki bez cukru można zrobić z serem twarogowym, z masłem orzechowym lub z daktyli. Popularniejsze są jednak batoniki owsiane. Domowe batoniki z płatków owsianych zwykle są zrobione z dodatkiem orzechów i miodu, można też zrobić batoniki owsiane z bananem czy batoniki z ryżu preparowanego.
Z kolei wafel to jeden z wyrobów cukierniczych, który występuje w postaci cienkiego, kruchego ciastka, często ma też wytłoczony wzór w postaci małych kwadracików. Wafelek często jest przekładany kremem. Holandia słynie ze Stroopwafe, to rodzaj holenderskich wafli, które zwykle kładzie się na filiżance z gorącym napojem herbacianym lub kawą.
Wafle stanowią często jeden ze składników deserów, wafle do lodów często zastępują kubeczek na lody. Podczas odchudzania często zamiast chleba je się wafle ryżowe, kukurydziane. Najczęściej kupuje się wafelki w czekoladzie, kakaowe, kokosowe. Najpopularniejsze są wafle Familijne, Manner, Dare i Roshen.
Popularne jest także danie z wafli, piszinger, to wafle z kajmakiem przełożone masą z orzechów i kremem z mlekiem w proszku. Inna wersja smakowa to owocowy piszinger, czyli wafle z galaretką.