Galaretka to wyrób spożywczy o charakterystycznej, galaretowatej konsystencji, którą zawdzięcza dodatkowi substancji żelujących np. żelatyny, pektyny lub agaru. W kuchni możemy spotkać się z galaretkami podawanymi na słodko lub na słono.
Słodkie galaretki to bardzo popularny produkt, na bazie soków i aromatów owocowych, który zwykle podawany jest jako deser z dowolnymi dodatkami. Często galaretki serwuje się z owocami, bitą śmietaną czy bakaliami, orzechami
Galaretki występują w wielu różnych, owocowych smakach. Niektóre z nich dostępne są w ciekawych, niestandardowych kolorach jak np. niebieski czy jaskraworóżowy. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się fit galaretki bez cukru.
Galaretki owocowe mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Oprócz deserów z galaretką w roli głównej mogą nam one posłużyć jako element różnych ciast i ciastek. Galaretki występują na przykład w przepisach na serniki na zimno z galaretką. Dużą popularnością cieszą się również bloki galaretki w cukrze.
Oprócz tego ciekawym wyrobem wykonywanym na bazie galaretki są żelki. Na masową skalę wytwarza się je przy użyciu syropu glukozowego, cukru buraczanego, wody, soków i żelatyny, pektyny lub agaru.
Żelki to rodzaj cukierków, które występują w różnych wariantach kształtów i kolorów. Słodycz ten jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i przez dorosłych ze względu na pyszny słodki smak. Żelki mogą występować również w wersji bez cukru, co szczególnie spodoba się osobom dbającym o linię. Często możemy spotkać również kwaśne żelki. Najpopularniejsze są żelki od producentów takich jak: Haribo, Wawel, Jutrzenka, nimm2 czy Trolli.
W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się żelki funkcjonalne, a więc takie, które dodatkowo mogą zadbać o nasze ciało od wewnątrz. Wśród nich można wyróżnić np. żelki na sen zawierające melatoninę, czy żelki z kolagenem wspomagającym naszą skórę, włosy i paznokcie.