Przetwory to bardzo szeroka grupa produktów, do których zalicza się głównie wyroby owocowe oraz przetwory warzywne. Warto jednak wiedzieć, że to nie wszystko, ponieważ w serwisach ogłoszeniowych oraz na sklepowych półkach znaleźć można szeroką gamę pozostałych wyrobów, które są stałym elementem wielu polskich kuchni. Zalicza się do nich m.in. wszelkiego rodzaju miody.
Kolejne spośród domowych przetworów to żurek i barszcz biały, a konkretnie zakwas pozwalający na przygotowanie tych tradycyjnych polskich zup. Dla „podkręcenia” ich smaku doskonale sprawdzi się tarty chrzan wprost od rolnika. Dużą popularnością cieszy się także zakwasy buraczany, który ma doskonały wpływ na zdrowie i kondycję organizmu.
W naszej kuchni często stosowane jest także pesto. Można kupić je w sklepach lub od lokalnych dostawców. Najpopularniejsze jest pesto z bazylii. W jego składzie znajdują się: bazylia, oliwa, czosnek, parmezan oraz orzechy. Coraz popularniejsze staje się także m.in. pesto z rukoli, pietruszki czy czosnku niedźwiedziego. Idealnie sprawdza się do makaronu, jako szybki sposób na obiad.
Ciekawym rozwiązaniem jest zakup domowego masła orzechowego. Wytwarzane jest z arachidów, ale także innych rodzajów orzechów, np. migdałów, pistacji czy nerkowców. Stanowi doskonały dodatek do dań słodkich oraz wytrawnych.
W kwestii przecierów dostępnych w sprzedaży warto zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju syropy, które przygotowane są z rozmaitych części roślin, nie tylko z ich owoców. Do najpopularniejszych zalicza się syrop z mniszka, nazywany czasem także miodem, oraz syropy: z sosny, z czarnego bzu, z mięty czy z agawy.
Na fali popularności wegetarianizmu i weganizmu dużo osób stawia na „mleka” roślinne. Można zrobić je np. z ryżu, płatków owsianych czy migdałów. Te zakupione od małego wytwórcy z pewnością będą zdrowsze, ale i smaczniejsze, dzięki naturalnego składowi.
Ostatnim z ciekawych przetworów są pasty kanapkowe do pieczywa, które wykonywane mogą być ze strączków lub warzyw. Dla podkreślania smaku oraz poprawy wartości odżywczych dodawane są do nich wszelkiego rodzaju nasiona, ziarna, pestki oraz suszone owoce.