Przetwory znaleźć można chyba we wszystkich domach, na stołach królują zarówno te owocowe, jak i warzywne. To świetny sposób na zamknięcie smaków i zapachów lata w słoiku. Przetwory warzywne doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także jako samodzielna przekąska.
Jakie rodzaje przetworów warzywnych są najpopularniejsze? Bez wątpienia najbardziej znanym warzywem, które wekuje się w naszym kraju, są ogórki. Można przyrządzić je na wiele sposobów — kiszone, konserwowe, w zalewie miodowej, po żydowsku, w imbirze, po kalisku, jako sałatka szwedzka… możliwości i przepisów na przetwory z ogórków jest wiele. Warto sprawdzić szeroką ofertę dostępnych wyrobów.
Dużym zainteresowaniem cieszą się także przetwory z cukinii. Często wekowana jest cukinia marynowana w occie, albo z curry. Można także zdecydować się na aromatyczne leczo z dodatkiem innych warzyw i ewentualnie kiełbasy bądź cukinię kiszoną. Swego czasu popularne było także przygotowanie przetworów warzywnych na zimę w formie ketchupu z cukinii.
Kolejną ciekawą opcją są przetwory z dyni. Bardzo często robi się z niej dżem z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można także marynować ją w occie albo zagotować w słoikach purée, które zimą będzie mogło być wykorzystane do innych dań.
Warto zwrócić także uwagę na przetwory z pomidorów, które zostały przygotowane, gdy warzywa te były najbardziej aromatyczne i soczyste. W kuchni doskonale sprawdzają się domowe przeciery, passata, ketchup, a także domowe suszone pomidory w oliwie.
Wiele osób oferuje także w serwisach sprzedażowych domowe przetwory z papryki. Zazwyczaj są to warzywa w przeróżnych marynatach, np. octowej czy z musztardą. Można także pokusić się o smaczne pesto paprykowe.
Domowe przetwory warzywne robi się także m.in. z: buraków, kalafiora czy szparagów i fasolki szparagowej.