Przetwory owocowe to bardzo szeroka grupa delikatesów, która cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów. Dzięki nim można zamknąć lato w słoiku i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Wiele z nas decyduje się na przetwory z pigwy, przetwory z czereśni bądź z truskawek. A jakie są rodzaje przetworów owocowych?
Jednym z bardziej luksusowych produktów jest konfitura z różnych owoców. Do jej przygotowania używa się wysokiej jakości składników. Owoce nie mogą być uszkodzone, niedojrzałe lub niewybarwione. Są one gotowane w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron. Bardzo ważne jest, aby nie rozpadły się, nie można także uszkodzić ich podczas mieszania. Podczas przygotowywania nie stosuje się konserwantów oraz substancji zagęszczających. Najpopularniejsze są konfitury ze śliwek lub z jabłek.
Drugim rodzajem przetworów tego typu jest dżem owocowy, przyrządza się go z owoców gotowanych z cukrem. Można zastosować także dodatki zagęszczające. Dżem a konfitura różnią się od siebie sposobem przygotowania oraz słodyczą — ta druga zawiera zdecydowanie więcej cukru.
Ponadto wśród przetworów owocowych wyróżnia się powidła. Najczęściej przygotowywane są powidła ze śliwek, które poddawane są procesowi prażenia. Powidła a dżem różnią się od siebie zawartością cukru, ponieważ w ich przypadku można z niego w ogóle zrezygnować, zwłaszcza gdy wykorzysta się słodkie śliwki.
Marmolada to kolejny ze znanych przetworów owocowych. Przygotowuje się ją z przetartych owoców gotowanych z dużą ilością cukru.
W sklepach znaleźć można także musy i przeciery owocowe oraz owoce w zalewie, która może być słodka lub octowa (doskonale sprawdza się do śliwek oraz gruszek).
W kwestii napojów owocowych w naszym serwisie sprzedażowym znaleźć można kompoty oraz soki. Mogą być przygotowane z dodatkiem cukru, a także aromatycznych przypraw, np. goździków, jednak nie są to obowiązkowe składniki.
Omawiając przetwory owocowe, warto także zwrócić uwagę na dodatki do mięs, wędlin, pasztetów i serów. Tego typu przetwory owocowe producenci najczęściej robią z borówek oraz żurawiny.