Wszystko kupisz. Wszystko sprzedasz.
0
Zaloguj się

Ocet

Kategorie
Lokalizacja
OFERTA DLA BIZNESU Aktywuj Konto Firmowe Publikuj do 1000 ogłoszeń!
Już od 39 zł/mc!
Zacznij za 0 zł ›

Ocet stosowany jest jako przyprawa o działaniu zakwaszającym. Ma ostry zapach i kwaśny smak. Jest to wodny roztwór kwasu octowego uzyskiwany w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Proces składa się z dwóch etapów. W pierwszym dużą rolę odgrywają drożdże, które żywią się cukrem lub skrobią zawartą w składniku, z którego chce się otrzymać ocet, a więc z soków owoców, ziaren, ryżu, ziemniaków. Płyn po sfermentowaniu zamienia się w alkohol. Po kontakcie z tlenem i bakteriami kwasu octowego dochodzi do 2-3-tygodniowej fermentacji, po której powstaje docelowy ocet.

Ocet pomaga w trawieniu, pobudza apetyt, ale w jego spożywaniu należy zachować umiar. Uznawany jest za szkodliwy, choć zawiera zarówno śladowe ilości witamin, aminokwasów, jak i soli mineralnych oraz polifenoli.

Wyróżnia się octy fermentacyjne i octy z esencji octowej. Drugi typ otrzymywany jest przez rozwodnienie esencji octowej lub chemiczne pozyskanie czystego kwasu octowego. Octy fermentacyjne są znacznie bardziej popularne w kuchni.

Najpopularniejszy jest ocet spirytusowy. Określany jest również jako ocet kwasowy. Ma najsilniejszy aromat i smak niż inne rodzaje, więc nie pije się go samodzielnie, a dodaje do wielu potraw.

Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji czerwonego lub białego wina gronowego. Po odcedzeniu jest dodatkowo poddawany starzeniu, żeby zmniejszyć jego intensywny smak.

Ocet balsamiczny to ocet o głębokim brązowym kolorze. Wyrabia się go z niesfermentowanego soku winogronowego. Dojrzewa w beczkach miesiącami, a nawet latami. Im dłużej, tym jego cena jest wyższa. Ma bardzo charakterystyczny cierpki smak. Jest popularny zwłaszcza jako składnik sosów sałatkowych i marynat, niezastąpiony w daniach kuchni świata.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. Rozdrobnione owoce są pożywką dla drożdży i bakterii. W wyniku krótkiej fermentacji alkoholowej drożdży węglowodany są przekształcane w alkohol, który następnie ponownie fermentuje za sprawą bakterii fermentacji octowej do postaci kwasu octowego. Powstały w ten sposób ocet jabłkowy ma żółtą barwę, jest naturalnie mętny, cechuje go kwaśny smak i dość intensywny zapach jabłek.

Z kolei podstawowym składnikiem octu ryżowego jest ryż, który poddaje się obróbce cieplnej, a następnie pozostawia do fermentacji. Tak powstaje sake.

Pokaż wszystkie filtry
Filtrowanie
Pokaż tylko
Obserwuj wyszukiwanie
Usuń z obserwowanych
  • Delikatesy wyłącz filtr
  • Oliwa, olej, ocet wyłącz filtr
  • Ocet wyłącz filtr
  • Wyłącz filtry
Sortowanie:
Polecane
Polecane
Czas: najnowsze
Czas: najstarsze
Cena: najniższa
Cena: najwyższa
Sortowanie

Kolejność ofert na liście dopasowujemy do Twoich wyszukiwań. Dowiedz się więcej o sposobach sortowania »

Ogłoszenia (12)

    • Ocet jabłkowy od rolnika z ziołami

      Obserwuj

    • Ocet jabłkowy od rolnika z ziołami

      12 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • Naturalny ocet jabłkowy od rolnika

      Obserwuj

    • Naturalny ocet jabłkowy od rolnika

      12 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • Naturalny ocet jabłkowy.

      Obserwuj

    • Naturalny ocet jabłkowy.

      20 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • Ocet jabłkowy 0,5l, prawdziwie domowy (Szklana butelka)

      Obserwuj

    • Ocet jabłkowy 0,5l, prawdziwie domowy (Szklana butelka)

      17,50 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • AUTORSKI OCET ŚLIWKOWO - TARNINOWY

      Obserwuj

    • AUTORSKI OCET ŚLIWKOWO - TARNINOWY

      20 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • NIEPASTERYZOWANY OCET Z KOKOSA I OWOCÓW GOJI

      Obserwuj

    • NIEPASTERYZOWANY OCET Z KOKOSA I OWOCÓW GOJI

      20 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • AUTORSKI OCET JABŁKOWY

      Obserwuj

    • AUTORSKI OCET JABŁKOWY

      20 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • EKOLOGICZNY OCET Z  KWIATU BIAŁEJ I CZERWONEJ RÓŻY DAMASCEŃS

      Obserwuj

    • EKOLOGICZNY OCET Z KWIATU BIAŁEJ I CZERWONEJ RÓŻY DAMASCEŃS

      20 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • octy niepasteryzowane owocowe, ziołowe

      Obserwuj

    • octy niepasteryzowane owocowe, ziołowe

      20 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • Ocet jabłkowy domowy

      Obserwuj

    • Ocet jabłkowy domowy

      10 zł
      FIRMA
    • Ocet żywy

      Obserwuj

    • Ocet żywy

      12 zł
      OSOBA PRYWATNA
    • Ocet winny

      Obserwuj

    • Ocet winny

      5 zł
      OSOBA PRYWATNA

Ogłoszenia archiwalne

    • Ocet jabłkowy BIO z matką - 0.5l

      Obserwuj

    • Ocet jabłkowy BIO z matką - 0.5l

      25 zł
      OSOBA PRYWATNA
Wyniki: 1-13
Wyniki: 30
Wyniki: 30 Wyniki: 60
Chcesz być informowany o nowych ofertach z wybranymi przez Ciebie filtrami?
Obserwuj wyszukiwanie
Usuń z obserwowanych
  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Oferta dla firm

Copyright © 2011-2025 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Zarządzaj powiadomieniami
Odblokuj powiadomienia