Jogurt powstaje w wyniku procesu fermentacji mlekowej, w której czynny udział biorą szczepy bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Jogurt, zwłaszcza naturalny, jest jednym z najzdrowszych produktów, który powinien stanowić stały element naszej diety. Można, a wręcz powinno się spożywać jeden mały jogurt dziennie. Niektórzy obawiają się spożywania tego produktu np. w związku z nietolerancją laktozy. Powszechnie uznaje się, że nabiał, a więc mleko, sery, a także jogurty zawierają w sobie ten enzym, który może mieć niekorzystne działanie na nasz organizm. Tymczasem w trakcie fermentacji laktoza ulega rozpadowi, dzięki czemu jogurty są zalecane także osobom zmagającym się z nietolerancją laktozy.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze jogurtu, to zawarte są w nim wapń, białko, witaminy z grupy B, aminokwasy, bakterie kwasu mlekowego, fosfor, sód, potas, witaminy A i D. Spożywając jogurt, dbamy o nasz przewód pokarmowy, gdyż dostarczamy do naszego organizmu żywe kultury bakterii, które wykazują działanie probiotyczne. Uszczelniają one barierę jelitową, chroniąc tym samym organizm przed przenikaniem do niego bakterii patogennych. Jogurt to również niezwykłe uniwersalny produkt spożywczy. Można jeść go bez żadnych dodatków, lub z owocami, bakaliami, czy w wersji wytrawnej z warzywami. Jako składnik świetnie nadaje się do przygotowywania różnych potraw, w tym racuchów na jogurcie. W sprzedaży dostępne są jogurty naturalne oraz jogurty greckie, które różnią się od siebie m.in. gęstością oraz zawartością białka.
Produkty tego typu mogą spożywać ludzie w każdym wieku, warto jednak zwrócić uwagę, kupując jogurt dla niemowlaka, aby jego skład był jak najkrótszy, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że jest to pożywienie pozbawione zbędnych dodatków.