Naturalne mleko powstaje jako wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, która pojawia się w okresie laktacji, a więc w czasie, gdy karmią one swoje młode. Ludzie najczęściej spożywają mleko krowie, nie mniej alternatywę może stanowić mleko owcze lub kozie. Coraz większą popularność zdobywają również napoje roślinne, takie jak mleko owsiane, mleko kokosowe, czy mleko migdałowe, które wykorzystywane są w zastępstwie mleka pochodzenia zwierzęcego.
Mleko stanowi podstawę do produkcji wielu produktów spożywczych, takich jak jogurty, czy sery. Mleko krowie jest cennym źródłem wapnia, białka, witamin oraz innych składników mineralnych. Warto wiedzieć, że białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jednym ze składników mleka, przez który niektórzy eliminują je ze swojej diety, jest laktoza. Enzym ten może nie być tolerowany przez ludzki organizm, dlatego producenci stworzyli mleko bez laktozy.
Na rynku dostępne są przeróżne produkty tworzone na bazie mleka, takie jak mleko w proszku lub mleko modyfikowane, które posiadają znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia i są bezpieczne np. dla małych dzieci.
Mleko jest szeroko wykorzystywane w kuchni, jako składnik wielu dań oraz wypieków. Na bazie mleka przygotowuje się przede wszystkim śniadania, takie jak płatki śniadaniowe, owsianka na mleku czy ryż na mleku. Także wiele deserów przygotowuje się na bazie tego produktu lub jego pochodnych, w tym budynie oraz lody.
Mleko sprzedawane w sklepach jest w większości poddawane sterylizacji (mleko UHT), która powoduje, że zabijana jest flora bakteryjna, ale jednocześnie niszczona jest część właściwości odżywczych. Znacznie zdrowszą alternatywą jest zakup mleka poddanego długotrwałej pasteryzacji, które sprzedawane jest często bezpośrednio od producentów, jednak należy pamiętać, że należy je spożyć w ciągu kilku dni.