Jaja są jednym z podstawowych produktów spożywczych w diecie wielu osób.Spożywane są na całym świecie od tysięcy lat, a pozyskiwano je od wielu gatunków zwierząt, w tym ryb, gadów oraz ptaków. Współcześnie ludzie najczęściej jedzą jaja ptasie, a konkretnie kurze, choć sporą popularnością cieszą się także jaja przepiórcze. Bardzo często jaja umieszczane są w jednej kategorii z nabiałem, czyli takimi produktami jak mleko, sery, czy jogurty.
Oprócz walorów smakowych istotną kwestią są składniki odżywcze, które znajdują się w jajkach. Naukowcy badający jaja stwierdzili w nich obecność tłuszczy nienasyconych, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, oraz cholesterolu HDL. Ponadto zarówno nabiał jak i jaja są bogatymi źródłami białka, które jest niezwykle istotnym składnikiem ludzkiej diety. Należy zaznaczyć również, że spożywanie jaj może zapobiec zespołowi metabolicznemu, który zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu. Warto wiedzieć, że zawartość odżywcza jajek jest związana ze sposobem ich przygotowywania. Nieco inna będzie zatem wartość odżywcza jaja na miękko, jaj faszerowanych, jajek na twardo, czy jajka sadzonego.
Jaja pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy je jako składnik różnych potraw, nie mniej mogą stanowić również samodzielne danie, np. w formie jajecznicy. Produkt ten jest niezwykle uniwersalny, świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Przykładem może być omlet, który spożywany jest w obu wersjach smakowych. Kupując jaja, warto zwrócić uwagę na to, z jakiego typu hodowli pochodzą. Najbardziej wartościowe są dla nas jaja z chowu ekologicznego oraz z wolnego wybiegu. Cenione są również jaja znoszone przez kury zielononóżki. Chcąc mieć pewność, że produkt, który kupujemy, nie pochodzi z chowu klatkowego, warto szukać ofert sprzedaży bezpośrednio od hodowców kur. Takie jaja posiadają więcej właściwości odżywczych, dzięki czemu są dla nas zdrowsze.