0
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?

Nie masz konta? zarejestruj się »

Top 6 książek kulinarnych dla wegan i wegetarian

Top 6 książek kulinarnych dla wegan i wegetarian

Dieta wegańska i wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością, a wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub produktów pochodzących od zwierząt ze względów zdrowotnych. Tylko gdzie szukać inspiracji? W jakich książkach kulinarnych można znaleźć najlepsze przepisy na wege posiłki? Sprawdź top 6 książek kucharskich z przepisami dla wegan i wegetarian.

 

Kuchnia wegetariańska

 

1. Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan

Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan to książka Marty Dymek, jednej z najbardziej popularnych blogerek kulinarnych (Jadłonomia to jednocześnie nazwa jej bloga).

Każdy miłośnik diety wegańskiej znajdzie w niej mnóstwo inspiracji, ciekawych połączeń i wskazówek. Co więcej, Marta Dymek już nie raz udowodniła, że bezmięsne dania mogą smakować nawet osobom, które na co dzień nie stronią od soczystych burgerów, czy potężnych steków. Co więcej! Jej warzywny pasztet, którego przepis można znaleźć w tej książce kulinarnej, potrafi zwieść niejednego smakosza.

 

2. Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

W zestawieniu nie może też zabraknąć najnowszej książki Marty Dymek - Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata. Aby stworzyć tę książkę kucharską, blogerka zwiedziła kilkadziesiąt różnych krajów, gdzie poznała lokalne smaki – wegańskie oraz wegetariańskie oczywiście.

Co najważniejsze, szczególnie dla początkujących miłośników kuchni roślinnej, w Nowej Jadłonomii znajdują się pomysły na egzotyczne, lecz jednocześnie proste połączenia, a potrawy przygotowuje się z łatwo dostępnych w Polsce produktów, takich jak bulwa selera, czy buraki. To dopiero konkretne zestawienia warzyw, owoców, ziół, czy suszonych przypraw sprawiają, że to co znane i popularne nabiera nowego oblicza, a Marta Dymek wprowadza głodnych czytelników krok po kroku w bogaty świat diety wegetariańskiej.

 

3. Kuchnia roślinna. Wszystko z warzyw, owoców, ziół i kwiatów

Kuchnia roślinna. Wszystko z warzyw, owoców, ziół i kwiatów to książka stworzona przez zespół miłośników kuchni roślinnej, którzy przedstawiają proste pomysły na potrawt na śniadania, obiady oraz kolacje. Nie może też zabraknąć szybkich przepisów na zdrowe desery.

Bardzo dużą zaletą tej pozycji jest to, że przy każdym daniu podana jest wartość kaloryczna oraz zawartość poszczególnych makro elementów: białka, tłuszczu oraz cholesterolu. Dzięki temu osoby, które rezygnują z mięsa ze względów zdrowotnych, mogą mieć kontrolę nad tym, co jedzą.

 

4. ErVegan. Kuchnia roślinna dla każdego

ErVegan. Kuchnia roślinna dla każdego to kolejna książka stworzona przez blogera, ale też dietetyka – Eryka Wałkowicza, którego blog – ErVegan, jest jednym z najbardziej popularnych (zaraz po Jadłonomii oczywiście).

Oprócz klasycznych już przepisów na kotleciki z ciecierzycy, pasztet z marchewki, czy na chipsy z jarmużu, możesz znaleźć tutaj porady na stworzenia zdrowych, zbilansowanych dań, które zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki. Poznasz też podstawowe zasady łączenia produktów roślinnych w pełnowartościowe, urozmaicone posiłki.

 

5. Wegetariańska szkoła gotowania krok po kroku

Wegetariańska szkoła gotowania krok po kroku to obowiązkowa pozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią jarską. Znajdziesz tam informacje na temat właściwości odżywczych poszczególnych produktów oraz obszerne przepisy wzbogacone dużą ilością ilustracji, które przedstawiają sposób przygotowania poszczególnych dań.

Nawet jeśli na co dzień nie spędzasz zbyt wiele czasu w kuchni, to z pewnością poradzisz sobie z bezmięsnymi przepisami, które znajdziesz w tej książce. Warto też wiedzieć, że jej autorka, Lena Tritto, jest wykładowczynią na uczelni, prowadzi zajęcia z dietetyki, a kuchnia wegetariańska to dla niej sposób na zdrowe odżywianie.

Wegetariańska szkoła gotowanis

 

6. La Veganista. Superfood

Ostatnia, obowiązkowa pozycja dla wegetarian, to La Veganista. Superfood. I jeśli wydaję Ci się, że żeby przygotować dania z tej książki, potrzebujesz kosztownej, ekologicznej żywności, takiej jak jagody goji, czy nasiona chia, to jesteś w błędzie. Nicole Just, autorka La Veganista, pokazuje bogactwo wartości odżywczych zawartych w łatwo dostępnych produktach roślinnych, takich jak orzechy, soczewica, czy w pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Blog

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Media

  • Reklama

  • Praca

  • Kontakt

Copyright © 2011-2018 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Przewiń do góry