0
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?

Nie masz konta? zarejestruj się »

Jak wybrać wyposażenie dla gastronomii? Jakie urządzenia kupić?

Jak wybrać wyposażenie dla gastronomii? Jakie urządzenia kupić?

Przygotowując się do rozpoczęcia prowadzenia swojego własnego punktu gastronomicznego niezbędne jest zaopatrzenie się w kilka niezbędnych elementów. W zależności od typu prowadzonej działalności, poszczególne elementy niezbędnego wyposażenia mogą się od siebie różnić. Poniżej opisujemy najpopularniejsze sprzęty, występujące w większości punktów gastronomicznych.

 

Jak wybrać chłodziarkę?

Chłodziarki służyć mogą do ekspozycji sprzedawanych produktów (szafa chłodząca przeszklona lub witryna) oraz do przechowywania artykułów, z których przygotowujemy dania (szafa chłodnicza). Nieco oddzielną grupę produktów stanowią tu lady chłodnicze oraz sałatkowe. Dzięki nim możemy eksponować lody, sałatki lub inne produkty, których sprzedażą zajmujemy się, a które wymagają schłodzenia lub zmrożenia.

W zależności od tego jak duży punkt gastronomiczny chcesz otworzyć, tak dużą chłodziarkę powinieneś zakupić. Pamiętaj, że o jakości serwowanych przez Ciebie potraw świadczy jakość oraz świeżość produktów.

Decydując się na zakup chłodziarki, należy brać pod uwagę kilka kwestii. Poza wielkością, zwróćmy uwagę na sposób przechowywania. Czy posiada wystarczającą ilość półek, czy ma zamontowane szafki oraz czy wykonana jest z materiałów, które w prosty sposób będziemy mogli wyczyścić bez użycia szkodliwych, silnych detergentów.

Zwróćmy uwagę na stopień ich energooszczędności (pobór prądu), funkcję automatycznego rozmrażania oraz skalę temperaturową. Jeśli chłodziarka wyeksponowana będzie w części lokalu przeznaczonej dla gości – zadbajmy o estetykę i właściwe dopasowanie do wnętrza.

Krajalnica jest nie zastąpionym urządzeniem w gastronomii

Jak wybrać zamrażalkę?

Pomimo że do przyrządzania dobrych i zdrowych dań nie powinniśmy wykorzystywać zbyt często produktów mrożonych, zamrażarka musi znaleźć się w każdej, czy to małej czy dużej, gastronomii. Decydując się na zakup weźmy pod uwagę to, jak wiele produktów będziemy w niej przechowywać. Zamrażarki występują w kilku wersjach. Mogą to być niezwykle pojemne, duże szafy mrożące, zamrażarki szufladowe, oraz duże i pojemne modele skrzyniowe.

Oddzielną kategorię stanowią tu zamrażarki - witryny służące do przechowywania i ekspozycji lodów i innych deserów.

Także i w przypadku zamrażarek ważna jest energooszczędność oraz samooczyszczanie się modelu.

Jak wybrać zmywarkę?

Zmywarki używane w przemyśle gastronomicznym również przyjmują kilka wersji. Mogą to być:

Zmywarki podblatowe -przeznaczone głównie do szkła oraz naczyń,

Modele kapturowe - wyprodukowane z myślą o maksymalnej wydajności. Osiągają bardzo dobre rezultaty - w niektórych modelach cykle zmywania trwają jedynie 1,5 minuty. Nadają się do zabudowy liniowej lub narożnej i najczęściej wyposażone są w automatyczny dozownik płynów i system dobrych filtrów.

Zmywarki do garnków i przyborników kuchennych – instalowane są głównie w piekarniach i restauracjach oraz wszędzie tam, gdzie wymagana jest wysoka czystość i dokładność mycia. W modelach takich proces mycia jest niemal zawsze całkowicie automatyczny. Zmywarki takie przystosowane są do pracy przy dużych obciążeniach. Cykle prania są również bardzo krótkie - mogą sięgać nawet 2 minut od momentu uruchomienia. Większość umożliwia wygodne ładowanie od przodu, dzięki czemu cały proces zmywania jest bardzo ułatwiony i szybki. Wysokość i szerokość może sięgać przy tym nawet metra, dzięki czemu umożliwione jest mycie nawet bardzo dużych garnków czy patelni.

Zmywarki tunelowe przeznaczone są do punktów, w których wymagana jest bardzo duża wydajność. Pozwalają one wymyć nawet do 5000 naczyń na godzinę. Dostęp do wnętrza takich maszyn powinien być ułatwiony dzięki drzwiom otwieranym na całą szerokość urządzenia. Zapewnia to bowiem jeszcze efektywniejszy i szybszy proces zmywania.

 

Jakie urządzenia grzewcze wybrać?

Na urządzenia grzewcze, służące do przyrządzania potraw, składa się wiele maszyn, z których każde ma nieco inne zadanie. Najpopularniejszymi są kuchenki, patelnie uchylne, frytkownice, kotły warzelne, płyty grillowe, grille oraz bemary. Produkowane są one w seriach, które umożliwiają indywidualne dopasowanie i ustawienie poszczególnych elementów zgodnie z naszymi potrzebami.

Urządzenia grzewcze można oczywiście kupować osobno. Najpopularniejsze są tu wolnostojące kuchenki gazowe lub elektryczne, które posiadają najczęściej wiele palników służących do równoczesnego przygotowywania wielu potraw.

Frytkownica pozwoli na szybkie przygotowanie frytek w restauracji czy barze

Jakie urządzenia rozdrabniające wybrać?

Do najpopularniejszych urządzeń rozdrabniających, jakie używa się w polskim przemyśle gastronomicznym zaliczamy:

Wilki do mielenia mięsa. Są to urządzenia, które przeznaczone są do mielenia niemal wszystkich gatunków mięsa surowego i gotowanego. Mogą jednocześnie służyć do rozdrabniania ryb, ziemniaków oraz innych warzyw. Zwróćmy uwagę, by wszystkie elementy wykonane były z nierdzewnych, solidnych elementów.

Krajalnice, służą do krojenia wszelkiej żywności - począwszy od pieczywa, przez sery, na wędlinach skończywszy. Zwróćmy uwagę, by krajalnica nie posiadała wgłębień i dodatkowych elementów, w których mógłby gromadzić się bród.

Szatkownice służą do rozdrabniania produktów. Umożliwiają tworzenie z nich plastrów, plasterków pofalowanych, pasków, wiórek oraz kostki. Urządzenie to niezbędne jest w każdym przemyśle gastronomicznym, gdzie serwuje się przyrządzane na miejscu dania. Znacznie ułatwia to produkowanie żywności oraz skraca czas przyrządzania potraw.

Obieraczki to coraz popularniejsze urządzenia. Obierają one warzywa i owoce, głównie wykorzystywane są do ziemniaków, marchewki czy buraków.

Roboty wielofunkcyjne składają się najczęściej z wilka do mięsa oraz szatkownicy do warzyw. Nadają się też do siekania ziół, warzyw ale też ryb czy mięsa. Roboty ułatwiają też produkowanie ciast, przyrządzanie majonezów, sosów, wszelkich musów, koktajli, można dzięki nim ubić pianę.

 

Jaką wybrać frytkownicę?

Również frytkownice przyjmują różne wymiary. W zależności od tego jak skonstruowane jest nasze menu warto jest dobrać urządzenie odpowiednio do naszych potrzeb. W zależności od modelu mają one najczęściej pojemnik mieszczący od 4 do10 litrów oleju oraz składają się z jednej lub dwóch komór. Zwróćmy uwagę, by urządzenie to wykonane było ze stali nierdzewnej. Jest to najlepszy materiał, który łatwo jest domyć z zalegającego tłuszczu

 

Jaki wybrać piecyk do zapiekanek?

Są to urządzenia niezwykle popularne w małej gastronomii. Służą do opiekania mrożonych lub świeżych zapiekanek. Charakteryzują się krótkim czasem rozgrzewania promienników (gotowość do pracy po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach od włączenia). W zależności od modelu mieszczą one różną ilość zapiekanek, mogą mieć jedną lub dwie strefy opiekania. Zwróćmy uwagę, by istniała możliwość ręcznego, niezależnego sterowania prac promienników każdego poziomu (góra i dół). Piecyki powinny być wyposażone w czasowo regulowany włącznik/wyłącznik, który umożliwia pracę ciągłą bez przegrzania.

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Blog

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Media

  • Reklama

  • Praca

  • Kontakt

Copyright © 2011-2018 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Przewiń do góry