Przeciwutleniacze to suplementy diety, które nazywane są także antyoksydantami oraz antyutleniaczami. Doskonale sprawdzą się dla każdego, kto chce zadać o stan swojego zdrowia.
Co to są antyoksydanty? Z chemicznego punktu widzenia to grupa związków chemicznych, które wstrzymują lub spowalniają proces utleniania danej substancji. Dzieli się je na endogenne, czyli wytwarzane przez organizm oraz egzogenne, które należy dostarczyć w formie suplementów diety bądź naturalnych przeciwutleniaczy (uznaje się za nie m.in.: owoce takie jak maliny czy truskawki, buraki, cykorię, jarmuż, oregano, kurkumę, cynamon).
Skoro wyjaśniono, co to są przeciwutleniacze, warto także wspomnieć, jaki wpływ mają na ciało człowieka. Działanie antyoksydacyjne to przede wszystkim niwelowanie wolnych rodników, które negatywnie wpływają na organizm — przyspieszają jego starzenie się, mogą powodować m.in.: nowotwory, miażdżycę, choroby stawów, zaćmę czy Alzheimera. Antyoksydanty w diecie pozwalają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia poważnych chorób oraz spowalniają starzenie się organizmu.
Przeciwutleniacze w żywności oraz suplementach diety chronią nas przed tzw. stresem oksydacyjnym, czyli sytuacją, gdy dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich neutralizacją. Jest on skutkiem m.in.: nieodpowiedniego trybu życia, stresu, braku snu, nieprawidłowego odżywania się czy zanieczyszczenia środowiska. Aktualnie wielu z nas żyje w tego typu warunkach, dlatego bardzo ważne jest dbanie o równowagę wolnych rodników, dzięki suplementom diety.
Na samym końcu warto odpowiedzieć na pytanie, czy przeciwutleniacze są szkodliwe. Jak można zauważyć wyżej, mają zbawienny wpływ na organizm, jednak okazuje się, że jak wszystko w nadmiarze, także antyoksydanty mogą szkodzić, doprowadzając do zaburzenia pracy serca.