-
Oferta od
osoby prywatnej
Sprzedam grzybek kombuchy wraz z zaczynem tak, aby można było przygotować kombuchę domowej roboty.
Kombucza to słodko-kwaśny napój na bazie fermentowanej herbaty, cieszący się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz prozdrowotnymi właściwościami.
- odtruwanie organizmu, wynikające z obecności kwasu glukoronowego i jego pochodnych, który wykazują zdolność łączenia się z toksynami i metabolitami leków, a te następnie są unieszkodliwiane i wydalane z organizmu,
- działanie antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,
- wspieranie układu odpornościowego i wpływ na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),
- regulowanie pracy układu pokarmowego,
- usprawnianie pracy nerek i pęcherza moczowego,
- wspomaganie regeneracji wątroby.
- działa odchudzająco. Kombucha zawiera ok. 4,5 raza mniej kwasu octowego niż sklepowy ocet, dlatego ci, którzy walczą z insulinoopornością i chcą schudnąć mogą brać 5 łyków kombuchy na 20min przed każdym posiłkiem lub treningiem, by osiągnąć ten sam efekt co pijąc szklankę wody z łyżką octu.
aby przygotować kombuczę należy przygotować 1l mocnej herbaty z 3. torebek (może byc zielona lub rooibos) i posłodzić ją 5 łyżkami stołowymi cukru. Po ostygnięciu dodać grzybek oraz starter z poprzedniej kombuchy (10-15% słoika). Zakryć ściereczką/skarpetką, odstawić i nie ruszać przez ok. 7-10 dni aż na powierzchni uformuje się nowy grzybek. Po częściowym spożyciu przepłukać grzybek pod bieżącą wodą, umyć słoik, przecedzić pozostałą kombuczę i powtórzyć proces. Słoik można szczelnie zakręcić na krótki okres czasu (należy uważać, bo może rozsadzić słoik), aby napój stał się naturalnie gazowany.
Proszę o sms, abym potwierdziła sprzedaż na czas, niestety latem często wyjeżdżam i zdarza mi się przegapić ;-) Dziękuję i pozdrawiam!
Cechy
-
bezglutenowy
-
bez GMO
-
bez laktozy
-
ekologiczny
-
wegetariański
-
wegański