Bulion to nic innego, jak wywar z kości. Dziś możemy wyróżnić jego wiele rodzajów, najbardziej znany jest bulion warzywny, a dokładniej warzywno-mięsny, w Polsce znany wszystkim pod nazwą rosół. Jednak równie często przygotowuje się buliony mięsne: drobiowe, wołowe, a nawet rybne. Charakterystyczny smak zupy rosołowej zawdzięczamy substancjom, które pod wpływem ciepła są uwalniane z kości.
Wywar warzywny jest podstawą pod zupy, możemy na nim przygotować rosół, żurek, zupę jarzynową czy zupę z botwiny. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, możemy ugotować też japońską zupę ramen, którą przygotowuje się z bulionu dashi, to wywar z ryby bonito z algami morskimi.
Rosół warzywny jednak wymaga od nas trochę czasu, po co zastanawiać się, jak zrobić bulion, skoro można skorzystać z kostki rosołowej. Często ze względu na brak czasu do zup wykorzystujemy właśnie warzywne kostki. W ich skład wchodzą suszone przyprawy i warzywa, jak marchewka, seler, pietruszka, jeśli oczekujemy od kostki rosołowej, tego, że będzie pożywna – lepiej zrobić bulion w słoiku samemu, można go przygotować z pomocą blendera lub Thermomixu.
Coraz więcej mówi się o szkodliwości kostek rosołowych, to wszystko przez tłuszcz utwardzony, który się w nich znajduje, co więcej, jedna porcja zawiera bardzo dużo soli i innych wzmacniaczy smaku, dlatego lepiej jest korzystać z kostek bulionowych bio, które mają lepszy skład.
Bulion posiada zdrowotne właściwości, już w starożytnej medycynie był polecany jako lek na przeziębienie. Rosół przygotowany z wywaru mięsnego zawiera dużo kolagenu, dzięki czemu wzmacnia nasze kości i pozytywnie wpływa na stan cery. Zupa jest delikatna i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Bulion naturalnie podnosi poziom odporności, dzięki bogactwu w aminokwasy, posiada właściwości przeciwzapalne.