Mieszanki przyprawowe to połączenie przypraw i ziół, które doskonale sprawdzą się w naszej kuchni. Pozwalają na szybkie doprawienie wszelkiego rodzaju dań, w tym mięs, ryb oraz zup.
Jakie mieszanki przypraw są popularne w naszej kuchni? Wiele osób, głównie zafascynowanych kuchnią chińską, decyduje się na przyprawę pięciu smaków. Jest to mieszanka, która odpowiada za nadanie daniom pięciu aromatów — słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, umami oraz słonego. W tej mieszance znaleźć można: anyż gwiaździsty, cynamon, goździki, mielone nasiona kopru włoskiego oraz pieprz syczuański.
Kolejna mieszanka przypraw, która przypadnie do gustu osobom, które lubią ciekawe smaki to garam masala charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. W jej składzie znajdują się: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kmin rzymski, kolendra, liść laurowy, pieprz cayenne oraz czarny. Przyprawa ta dodawana jest do potrawy pod koniec gotowania bądź tuż przed jego podaniem.
W kwestii mieszanek ziół warto wspomnieć o ziołach prowansalskich, które pochodzą z Prowansji, czyli południowego regionu Francji. W składzie znajdują się zioła takie jak: bazylia, cząber ogrodowy, majeranek, mięta pieprzowa, oregano, rozmaryn, szałwia lekarska, tymianek. Doskonale sprawdza się do wielu dań, nie tylko francuskich. Smak i wyrazistość ziół prowansalskich pozwala na zniwelowanie ilości stosowanej soli w diecie.
Pozostałe ciekawe mieszanki przypraw to: gruzińskie chmeli-suneli, marokańskie ras el hanout, a także francuskie quatre-épices i bouquet garni.
Można zdecydować się na zakup gotowych kompozycji, które dostępne są w sklepach czy w serwisach sprzedażowych, ponadto wiele osób decyduje się na przywiezienie ich z wyjazdów, do krajów będących ich „ojczyzną”. Można także stworzyć własne mieszanki przypraw, do których wykonania zastosowanie mają jednoskładnikowe przyprawy i dopasować je do własnych potrzeb i preferencji.