Przyprawy i zioła jednoskładnikowe, to jak sama nazwa mówi, produkty, w składzie których znaleźć można tylko jeden konkretny aromatyczny składnik dodawany do dań. Doskonale sprawdzą się zarówno w domowej, jak i restauracyjnej kuchni. Są niezwykle aromatyczne i doskonale pasują do wielu rodzajów potraw, zarówno polskich, jak i zza granicy. Przyprawy jednoskładnikowe można ze sobą dowolnie mieszać, by dopasować ich smak oraz aromat do preferencji smakowych, jak i typu konkretnego dania.
Jakie przyprawy jednoskładnikowe najczęściej można znaleźć w naszych kuchniach? Bez wątpienia zalicza się do nich sól kłodawską, która stanowi bardzo wartościowe rozwiązanie, a także: sól himalajską, peklową, kamienną czy morską. Warto pamiętać, że sól kuchenna ma wskazane normy spożycia — jedna płaska łyżeczka dziennie.
Smaku potrawom można dodać dzięki innym przyprawom jednorodnym, takim jak: kurkuma, która ma nie tylko wyjątkowy orientalny aromat, ale i właściwości barwiące na żółto, imbir suszony, papryka chilli, słodka, ostra, a także wędzona, gałka muszkatołowa, która doskonale sprawdza się do nadawania niespotykanego, lekko pikantnego aromatu daniom wytrawnym oraz słodkim, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cayenne, syczuański, czarny, biały bądź cytrynowy oraz czosnek niedźwiedzi.
Ponadto w sklepach oraz serwisach sprzedażowych dużą popularnością cieszą się tymianek, bazylia i majeranek, a w okresie bożonarodzeniowym w wielu domach nie może zabraknąć cynamonu i goździków.
Warto zaznaczyć, że przyprawy i zioła mają nie tylko właściwości poprawiające smak potraw, mogą także wpływać pozytywnie na zdrowie. Stosowany jest np. tymianek na kaszel albo imbir na przeziębienie. Dodatkowo wiele z nich usprawnia trawienie i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego warto dodawać je do przygotowywanych dań.