Wędliny to wyroby mięsne, które wytarzane są z rozdrobionego surowca lub jednego kawałka mięsa. Można podzielić je na trwałe (mocno wędzone, np. wędlina dojrzewająca), półtrwałe (średnio rozdrobione, słabo wędzone) i nietrwałe (mocno rozrobione, z dużą zawartością wody).
Wśród popularnych rodzajów wędlin wyróżnia się m.in.: balerony, kiełbasy, kaszanki, kindziuki, mielonki, pasztetowe, polędwice, salcesony czy szynki. Niektóre z nich występują w naturalnej lub sztucznej osłonce. W zależności od rodzaju domowa wędlina przygotowywana jest różne sposoby, niektóre wyroby są wędzone, inne pieczone czy parzone. Najczęściej robi się je z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu (naturalna wędlina z indyka lub kurczaka może być podawana nawet małym dzieciom), jednak w sklepach z wędlinami oraz serwisach ogłoszeniowych znaleźć można także produkty wytworzone z bardziej ekskluzywnych, unikalnych mięs, jak np. dziczyzna, z której także powstają różne rodzaje kiełbas oraz innych wyrobów. Doskonale smakują z domowym świeżym pieczywem oraz sosami i dressingami.
Wybierając wędliny i kiełbasy, należy szczególną uwagę zwrócić na ich skład. Im jest on krótszy, tym lepiej. Oznacza to, że są to wyroby bez niepotrzebnych ulepszaczy i chemicznych konserwantów, a co za tym idzie – zdrowe i wartościowe. Do takich produktów niektórzy zaliczają swojskie wędliny i kiełbasy wytworzone z mięs wysokiej jakości, np. pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Warto także podkreślić, że ich producenci bardzo często stosują się do tradycyjnych receptur, w których niestosowane są wypełniacze, przez to swojskie wędliny i kiełbasy mają wyjątkowy, bardzo naturalny skład.
Tradycyjne wyroby nieprodukowane na masową skalę znaleźć można w niektórych sklepach oraz kategorii delikatesy w serwisach z ogłoszeniami. Decydując się na zakup, warto kupić większą ilość produktów w jednym zamówieniu – wiele wędlin i kiełbas można mrozić przez około 6 miesięcy i nie stracą one na smaku oraz jakości.