Mięso to podstawowe źródło białka. Zawartość tego składnika uzależniona jest od konkretnego gatunku produktu. Jeśli chcesz kupić świeże, surowe mięso, sprawdź oferty lokalnych dostawców, którzy mogą sprzedawać produkty z własnych rzeźni. W wielu przypadkach będzie to mięso bio, ekologiczne, które oprócz wysokiej zawartości białka oraz kwasów omega-3, cechuje także brak antybiotyków, a zwierzęta karmione były zdrową, naturalną paszą. Podobne produkty oferować może także mały, lokalny sklep mięsny. Zazwyczaj smak, zapach, kolor oraz konsystencja takiego mięsa znacznie różnią się od kupowanego w marketach czy dyskontach.
Wśród rodzajów mięs wymienia się: mięso wołowe, drób, mięso wieprzowe, a także baraninę, koninę czy dziczyznę. Każde z nich smakuje inaczej i wykorzystywane jest do przygotowywania różnych potraw. Jak wspomniano wcześniej, ma także odmienną zawartość składników odżywczych. Uważa się, że najwięcej białka ma mięso kurczaka (pierś pozbawiona skóry) oraz wieprzowy schab bez kości.
Przy wyborze surowego mięsa, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. To umożliwi zakup świeżego i wysokiej jakości produktu. Powinno mieć ono przyjemny zapach, a tłuszcz, którym jest pokryte, ma być biały. Sama konsystencja również jest istotna. Mięso jest dobre, jeśli wyróżnia się jędrnością, a jego skóra jest cienka i sucha. W przypadku kupowania go od rolnika bardzo często można wybrać produkt w kawałku lub poprosić o przemielenie na mięso mielone. Cena nie powinna być kluczowym aspektem podczas kupowania tego typu produktów, ponieważ wysokiej jakości mięso nie będzie tanie, zwłaszcza gdy mowa o mniej popularnych rodzajach mięsiwa, jak np. jagnięcina czy cielęcina.
Niektórzy lokalni sprzedawcy surowego mięsa mają w ofercie również wędliny i kiełbasy, a także konserwy, takie jak np. mięso w słoiku. Tego typu delikatesy cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego dostępne są coraz częściej nie tylko w najbliższej okolicy, ale także w sieci, np. w serwisach ogłoszeniowych.