Konserwy to produkty spożywcze znane nam od lat. Są to wszelkiego rodzaju wyroby w puszce, słoiku lub plastikowym pojemniku, których cechą charakterystyczną jest wydłużony okres przydatności do spożycia. Kupując je, warto wybierać konserwy bez konserwantów. Nie są one konieczne w wyrobach, bo wysoka trwałość produktów może być zapewniona dzięki zastosowanemu w produkcji procesowi sterylizacji oraz wysokiej szczelności opakowania, do którego nie dostają się zanieczyszczenia oraz powietrze.
Na sklepowych półkach znaleźć możemy konserwy mięsne z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu, a także dziczyzny, konserwy rybne w sosie własnym oraz z innymi składnikami np. z dodatkiem sosów i warzyw (zapuszkować można ryby słodkowodne oraz słonowodne), jak i konserwy warzywne, do których zazwyczaj dodaje się wiele aromatycznych przypraw dla jeszcze lepszego smaku. Dużą popularnością cieszą się także gotowe dania obiadowe, które wystarczy jedynie podgrzać. W ekstremalnych warunkach można także zjeść je bezpośrednio z pojemnika. Jedzenie, które można kupić w puszce, słoiku lub „plastiku” doskonale sprawdza się w domu, jako zapas na tzw. czarną godzinę, ale także na wyjazdach, biwakach. Konserwy długoterminowe warto łączyć ze świeżymi warzywami, aby zapewnić podaż witamin i mikroelementów w każdych warunkach.
Wiele osób uważa tego typu produkty spożywcze za mało wartościowe oraz niezdrowe. Delikatesy posiadają jednak w swojej ofercie konserwy rzemieślnicze, które powstają z wysokiej jakości składników pochodzących prosto z natury. Wiele z nich może smakować jak z dobrych restauracji, dzięki zastosowaniu tradycyjnych receptur oraz ręcznej produkcji.
Specyficzną odmianą tego typu produktu spożywczego są konserwy wojskowe. Nie są one jednak przeznaczone jedynie dla żołnierzy, można kupić je w sklepach ze sprzętem militarnym oraz w sieci. Są nie tylko smaczne, ale i dodają energii i siły na długi czas.