Kawa rozpuszczalna jest jednym z rodzajów kawy, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Tworzy się ją z ziaren kawowców, które pozbawia się łupin. Kawa ziarnista poddawana jest prażeniu, a następnie mieleniu. Kolejnym krokiem jest ekstrakcja, której dokładny przebieg zależy już od technologii, jaką wybrał producent. Wyróżnia się system ekstrakcji ciągłej i okresowej. Tak otrzymany ekstrakt zagęszcza się poprzez odparowanie lub liofilizację, a następnie suszy. Stąd częste określenie kawa rozpuszczalna liofilizowana. Ta uważana jest za zdecydowanie lepszą w smaku, bowiem do jej przygotowania nie stosuje się obróbki w wysokiej temperaturze. Tak otrzymany susz jest gotowy do bezpośredniego rozpuszczenia w wodzie.
Kawa rozpuszczalna może mieć formę kryształków, proszku lub granulek. Dzięki temu w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy nie pozostaje po niej w naczyniu żaden osad. Jest to kawa instant. Parzy się ją bardzo szybko i w pełni ulega rozpuszczeniu.
Najlepsza kawa rozpuszczalna to taka, która powstaje z wyselekcjonowanych ziaren kawowca. Kluczowy jest również proces parzenia. Właśnie dlatego kawa rozpuszczalna z oferty różnych producentów (Jacobs, Nescafe, Davidoff, Lavazza) ma inny smak i aromat.
Kawa rozpuszczalna zawiera kofeinę, jednak jej stężenie jest mniejsze niż w tradycyjnej kawie mielonej. Kofeina ma działanie pobudzające, poprawiające pracę mózgu, ale też zwiększające metabolizm. Dla osób wrażliwych na jej działanie, przeznaczona jest kawa bezkofeinowa rozpuszczalna. Mimo jej wyeliminowania ma wciąż smak i aromat prawdziwego naparu, więc zadowoli kawoszy.
Kawa rozpuszczalna smakowa znajduje się w ofercie wielu producentów. Do wyboru jest kawa waniliowa, czekoladowa, orzechowa, o smaku toffi oraz w wielu innych, aromatycznych połączeniach. Taki napój pozwala wprowadzić nieco różnorodności. Latem ochłodę może dać kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej, w sieci znajdziesz mnóstwo przepisów jak ją przygotować. Napoje kawowe to kawa rozpuszczalna gotowa do wypicia, często właśnie w formie mrożonej.