Kawa zbożowa jest to napój, który ma podobne walory smakowe, co kawa mielona. Nie powstaje jednak z kawy, czyli z ziaren kawowca. Nie kawa ziarnista, a różnego rodzaju zboża są wykorzystywane do jej przygotowania. Właśnie dlatego nie zawiera ona kofeiny, nie ma działania pobudzającego.
Kawa zbożowa wytwarzana jest z palonych ziaren żyta, jęczmienia lub pszenicy, w tym również z ekologicznego orkiszu. Często wzbogacana jest koszeniem mniszka, buraka cukrowego lub cykorii. Kupić można kawę zbożową z nasion kozieradki, łubinu, fig lub żołędzi. Dzisiaj pojawia się coraz więcej kombinacji smakowych. Dostępne są również kawy z topinamburu, z nasion konopi, daktyli.
Dodatki w kawie zbożowej mają przede wszystkim dodawać walorów smakowych, ale nie tylko. Z uwagi na naturalne składniki, w kawie zbożowej znajduje się wiele cennych minerałów i witamin, w tym błonnik, magnez, potas, selen i witaminy z grupy B. Kawa zbożowa z cykorii ma inulinę, a więc probiotyk, dzięki któremu w jelitach poprawia się flora bakteryjna.
Napar ze zbóż ma mało kalorii, więc można spożywać go również podczas diety odchudzającej. Z uwagi na brak kofeiny, może być podawana kawa zbożowa dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Wskazana jest też dla osób, które cierpią na nadciśnienie jako alternatywa dla tradycyjnej małej czarnej, w tym kawy rozpuszczalnej. Kawa zbożowa dla dziecka powinna być podana dodatkowo z mlekiem. Wówczas jej smak jest delikatniejszy.
Kawa zbożowa z cykorią uchodzi za najsmaczniejszą. Zupełnie inne doznania smakowe zapewnia żołędziówka. Kawa zbożowa z żołędzi jest wskazana przede wszystkim osobom cierpiącym na celiakię.
Kawa zbożowa z mlekiem często pita jest w upalne dni jako napój chłodzący. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy. Walory smakowe są podobne, a nie trzeba martwić się zawartością kofeiny.