Palone ziarna kawowca sprzedawane są w różnorodnej formie – najpopularniejsze to kawa ziarnista oraz mielona, która jest niczym innym jak rozdrobnioną formą tego samego produktu. Odmiany, które można najczęściej znaleźć w sklepach to arabica oraz robusta. Różnią się one pomiędzy sobą smakiem oraz aromatem. Na kwaśność i goryczkę kawy mielonej wpływ ma także grubość ziaren, sposób palenia oraz przygotowania. Wiele osób zastanawia się, jaka będzie najlepsza kawa mielona. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ uzależnione jest to od gustu i preferencji smakowych osoby pijącej ją.
Z myślą o wymagających, niesztampowych smakoszach, producenci ziaren przygotowują także kawę bezkofeinową mieloną, z której substancja ta usuwana jest za pomocą wody oraz specjalnych filtrów. Ciekawą propozycją na rynku jest kawa smakowa mielona, np.: waniliowa, karmelowa, czekoladowa czy kokosowa. Podobny smak uzyskuje się, dodając do klasycznego naparu syropu o wybranym smaku.
Aby zaparzyć mieloną kawę, można zrobić to w bardzo prosty sposób – wystarczy zalać ją gorącą wodą i wymieszać. Na rynku znajdują się także kawy mielone do ekspresu. Doskonale sprawdzą się urządzenia ciśnieniowe oraz przelewowe. Do przygotowania naparu wykorzystuje się także kawiarkę.
Jak można zauważyć, mielona kawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego doskonale sprawdzi się dla osób, które nie czynią rytuału z zaparzaniu naparu, a piją ją dla pobudzenia i szybkiego powrotu do działania.
Na koniec warto zaznaczyć, że wiele osób może zastanawiać się, czy kawa rozpuszczalna a sypana to to samo. Pierwsze określenie dotyczy produktu, który rozpuszcza się w wodzie. Nie są to ziarna a osuszony ekstrakt. Kawa sypana to inna nazwa mielonej, która po zaparzeniu pozostawia w filiżance czy kubku fusy.