0
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?

Nie masz konta? zarejestruj się »

Książki kulinarne dla początkujących - które wybrać?

Książki kulinarne dla początkujących - które wybrać?

W życiu każdego człowieka przychodzi taki czas, kiedy w końcu musi nauczyć się gotować. Nie chodzi tu od razu o wykwintne dania, chociaż i na takie przyjdzie czas, ale o takie, które po prostu pomogą nam przetrwać w samodzielnym życiu. W ostatnich latach pojawiło się wiele książek kucharskich, które zachęcają do gotowania. Po które pozycje warto sięgnąć, kiedy chcemy zostać początkującymi kucharzami?

 

 

Książki kulinarne Nigelli Lawson

Nigella Lawson to znana na całym świecie brytyjska dziennikarka i autorka książek kucharskich. Zadebiutowała w latach 90. XX jako gość jednego z programów kulinarnych i szybko stała się gwiazdą. Poza prowadzeniem kulinarnych show, napisała kilka książek kucharskich, które znane są na całym świecie. Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem, polecane są takie tytuły jak "Nigella gryzie czy "Nigella ekspresowo".

W książce "Nigella gryzie", pierwszej wydanej publikacji Lawson, początkujący kucharze znajdą porady na temat ciekawych śniadań, które nie muszą składać się jedynie z kanapek, potraw, które poprawią humor, dań, które można przyrządzić w ekspresowym tempie, ale nie tylko. W tej książce znajdują się także przepisy na imprezowe przekąski, na dania, które oczyszczą organizm czy na potrawy, które popularne były kilkadziesiąt lat temu.

Książka Nigelli Lawson

„Nigella ekspresowo” to dobra pozycja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, ale chcą smacznie zjeść. Przepisy zawarte w tej publikacji są proste i zostały napisane tak, że zrozumie je nawet amator kuchennych rewolucji. W książce znajdziemy przepisy na dania, które przede wszystkim można zrobić ekspresowo. Zostały one podzielone na rozdziały, a wśród nich znajdziemy, poza przepisami na niebanalne śniadania, obiady i kolacje, podpowiedzi jak zrobić przekąski dla znajomych, co zabrać na piknik, a także jak zrobić klasyczne dania w nowoczesnej formie.

 

Książki kulinarne Jamie’go Olivera

Jamie Oliver to znany brytyjski kucharz, który z powodzeniem prowadzi programy kulinarne i pisze książki o tej samej tematyce. Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, szczególnie poleca się takie tytuły jak „Każdy może gotować” i „15 minut w kuchni”.

Jamie Oliver książka

W pierwszej książce znajdziemy sposoby na to, jak w krótkim czasie nauczyć się gotować. Poza przepisami i poradami jak wszystko zrobić, wszystko zostało poparte zdjęciami w świetnej jakości. W publikacji „Każdy może gotować” znajdują się przepisy na proste, zdrowe i zbilansowane dania. Po lekturze tej książki, każdy będzie umiał przyrządzić potrawy z różnych kuchni świata i to na każdą okazję.

Książka „15 minut w kuchni” to świetny poradnik, jak w krótkim czasie zrobić coś dobrego, ale i wartościowego do jedzenia. Dużym plusem jest przejrzysty spis treści, dzięki któremu łatwiej będzie nam wybrać, co chcemy robić. Podzielony jest on na przepisy, w których skład wchodzi drób, wołowina, ryby itp., a także makarony, zupy i potrawy wegetariańskie. Po lekturze tej książki faktycznie będziemy w stanie przyrządzić zdrowe jedzenie nie tracąc na to czasu.

 

Poradnik kulinarny Magdy Gessler

Wśród książek o gotowaniu nie mogło zabraknąć królowej polskiej kuchni, czyli Magdy Gessler, znanej restauratorki. Na gotowaniu zna się ona jak mało kto, warto więc sięgnąć po jej książkę i nauczyć się jak przyrządzać potrawy ze smakiem. Jej publikacja „Kuchnia moja pasja” to przepisy na dania głównie kuchni polskiej, niektóre z nich są trochę urozmaicone. Każdy, kto chce nauczyć się, jak zrobić tradycyjne potrawy, koniecznie powinien zajrzeć do tej książki.

Książka Magdy Gessler

 

Przepisy na polskie dania Mateusza Gesslera

Mateusz Gessler, przez wielu określany jako polski Gordon Ramsay, to restaurator, który od kilku lat znany jest w Polsce, chociażby z jurorowania w programach kulinarnych. Warto sięgnąć po jego książkę „Moja kuchnia polska”, w której znajdziemy przepisy nie tylko na tradycyjne polskie dania. Mateusz Gessler przed długi czas mieszkał we Francji, dzięki czemu w tej publikacji możemy zobaczyć jego pogląd na kuchnię polską. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów gotowania, zarówno tych początkujących, jak i bardziej zaawansowanych.

Książka Mateusza Gesslera

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Blog

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Media

  • Reklama

  • Praca

  • Kontakt

Copyright © 2011-2018 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Przewiń do góry