Zboża to jedne z popularniejszych roślin uprawnych. Ich owoce są wykorzystywane do produkcji mąki, kasz, olejów, syropów, alkoholi czy niektórych leków. Zboża znajdują zastosowanie także w przemyśle. To, co łączy rośliny zbożowe, to wysoka zawartość skrobi. A jakie są rodzaje zbóż? Główny podział obejmuje zboże jare i zboże ozime.
Najczęściej do zbóż zalicza się kukurydzę, ryż, pszenicę, jęczmień, proso, sorgo, owies, żyto, pszenżyto, ryż dziki, miłkę abisyńską i włośnicę ber. Niektórzy dodają do tej listy jeszcze tzw. zboża rzekome, których wytwarzanie jest zbliżone do ziaren zbóż i również mają wysoką zawartość skrobi. Wśród nich wymienia się grykę zwyczajną, szarłat wyniosły, szarłat ogrodowy, szarłat koński, komosę blado-łodygową, komosę ryżową i kotewkę orzech wodny.
Jakie produkty najczęściej powstają z różnych rodzajów zbóż? Przede wszystkim są to mąki, kasze naturalne, płatki, kasze łamane, otręby, ale też syrop glukozowo-fruktozowy, kiełki kukurydzy czy miód sorgowy.
Zajmując się produkcją roślinną, która zakłada uprawę zboża, należy mieć do tego odpowiednią ziemię, na której nie będzie problemów z zebraniem wysokich plonów. Poza jakością gleby, konieczne jest wyposażenie gospodarstwa w odpowiedni sprzęt, w tym siewnik do zboża czy dmuchawę do zboża. Ceny zbóż mogą być zróżnicowane, wpływ na to mają również warunki pogodowe. Najczęściej rolnicy decydują się na sprzedaż plonów w skupie zboża, skąd trafia on do zainteresowanych producentów.